Een themaboek is een kant-en-klaar fotoboek in een speciale vorm en stijl.
In principe kies je bij een 'gewone' stijl eerst de foto's en pas daarna de stijl. De foto's worden dan door de fotoboekassistent gesorteerd en chronologisch over de pagina's van het fotoboek verdeeld.
Bij een themaboek is de volgorde van de verschillende stappen omgekeerd:
Bij een themaboek wordt in tegenstelling tot een gewone stijl het fotoboek eerst met de pagina indelingen (de stijl) gevuld en pas daarna worden handmatig de foto's ingevoegd die op deze pagina's passen. Daarbij wordt de assistent niet gebruikt.
Klik in het objectvenster op "Themaboeken".
In het voorbeeldvenster verschijnen nu de geïnstalleerde themaboeken.
Je kunt door te klikken op "Extra inhoud installeren" nog meer themaboeken downloaden.
Als je de miniatuur van het themaboek naar het werkblad sleept, wordt het themaboek op het hele fotoboek toegepast.
(dat is bijvoorbeeld handig als je eerst wilt zien hoe het geheel er dan uit komt te zien.)
Je kunt het themaboek ook alleen op de kaft of alleen op alle binnenpagina's toepassen door het naar het paginavenster (het storyboard) te slepen.
Het doel van een themaboek is om met aparte pagina indelingen een persoonlijk vormgegeven fotoboek samen te stellen.
Beweeg met de cursor over de miniatuur van een themaboek en dan verschijnt de knop "Indelingen weergeven".
Als je hierop klikt, worden alle beschikbare pagina indelingen van dit themaboek weergegeven.
Je kunt dan elke pagina indeling afzonderlijk naar het werkblad van het bewerkscherm slepen en daarmee je eigen fotoboek samenstellen.
Je kunt deze pagina daarna natuurlijk geheel naar wens bewerken door bijv. tekstvelden toe te voegen, teksten in deze velden in te voeren of te wijzigen, foto's te verschuiven of te schalen, nieuwe foto's toe te voegen en nog veel meer.
Je kunt weer teruggaan naar het selecteren van alle themaboeken door te klikken op "Terug".
Wil je midden in je fotoboek een pagina-indeling uit een themaboek invoegen?
Ga dan in je fotoboek naar de pagina vóór de pagina waar je de pagina-indeling wilt invoegen.
Klik in de werkset "Rangschikken" bij "Pagina"s invoegen/verwijderen" op de knop "Dubbele lege pagina invoegen". Er wordt dan een dubbele lege pagina voor de geopende pagina ingevoegd.
Hier kun je nu de pagina-indeling naartoe slepen.
Of je maakt je pagina met de gewenste indeling op een van de laatste lege pagina's (als dat nodig is kun je nog meer pagina's toevoegen) en verschuift deze pagina in het storyboard naar de gewenste plaats in het fotoboek.
Als je de pagina echt wilt verwijderen, ga je naar de betreffende pagina en verwijder je daar de dubbele pagina (in de werkset "Rangschikken").
Als je een andere pagina-indeling voor een pagina wilt gebruiken, selecteer je alle elementen op deze pagina en verwijder je ze, zodat je een lege dubbele pagina overhoudt.
Daarna kun je dan weer een andere indeling naar deze pagina slepen.
Wil je de dubbele pagina verschuiven, klik je in de verkleinde voorbeeldweergave van het fotoboek-exemplaar op de overeenkomstige dubbele pagina, houd de linkermuisknop ingedrukt en verschuift zo de dubbele pagina naar de gewenste positie. Er kunnen bewerkte maar ook lege pagina's worden verschoven.
Wil je een afzonderlijke pagina verschuiven, druk je de rechter muisknop en klikt op 'Enkele pagina verschuiven...'. Nu heb je de mogelijkheid te selecteren, welke pagina je naar welke positie wilt bewegen.
Indien je een al opgeslagen project nog een keer wilt bewerken met andere foto's en teksten, is het mogelijk, dit om te zetten naar een eigen themaboek. Daarvoor open je het betreffende project gewoon via 'Als sjabloon openen...' onder het menu-item 'Mijn projecten'. Zo blijven alle ontwerpelementen behouden, de eerder ingevoegde foto's en teksten worden echter verwijderd. Je vindt jouw persoonlijke themaboek altijd in de themaboekselectie in de categorie 'Mijn sjablonen'.
Als je je eigen themaboek wilt delen, moet je deze eerst laden als sjabloon, vervolgens het nieuwe project opslaan en als sjabloon laden op de doelcomputer.