Veelgestelde vragen over het fotoboek:

De antwoorden:

Hoeveel foto's kan ik in mijn CEWE fotoboek invoegen?

Er is in de software geen maximaal aantal foto's ingesteld. Je kunt dus zoveel foto's gebruiken als je maar wilt.
Maar bedenk altijd hoe de kijker dat vindt. Minder is vaak beter. Een paar grote foto's zien er vaak mooier uit dan heel veel kleine foto's.

Daarom een tip: je kunt de foto's beter wat groter maken en als dat nodig is wat meer pagina's toevoegen. Zo spreken je foto's ook over een aantal jaar nog voor zich.

Hoe kan ik de papiersoort voor mijn fotoboek wijzigen?

Je kunt de gekozen papiersoort wijzigen met de producteigenschap "Papiersoort".
Open het dialoogvenster "Productdetails wijzigen" (in de software rechtsonder) en je kunt hier in het keuzemenu een papiersoort kiezen.

Wat zijn de verschillen tussen standaard papier en fotopapier?

Je kunt kiezen uit verschillende productieprocessen, papiersoorten en oppervlakken voor je fotoboek. De soorten papier en oppervlakken die worden aangeboden, zijn afhankelijk van het formaat fotoboek dat je hebt gekozen.

Je kunt kiezen uit:

Digitaal geprint CEWE FOTOBOEK (digitale druk) - wordt gemaakt in hoge kwaliteit met digitale drukmachines
- is er ook met een extra opgebrachte coating in hoogglans-opdruk of in premium-mat (beide beschermen het papier tegen slijtage en vervuiling, bij de hoogglans-opdruk zien de kleuren in het CEWE fotoboek er bijzonder briljant uit)

CEWE FOTOBOEK op origineel fotopapier - wordt niet gedrukt, maar digitaal belicht op fotopapier en net als bij een foto chemisch ontwikkeld
- daardoor de hoogste kleurbestendigheid en absoluut veegvast
- is er met mat en met glanzend oppervlak
Selecteer uit de verschillende categorieën en kies een formaat van uw keuze.

Hoe kan ik mijn CEWE fotoboek opslaan?

Je kunt je CEWE fotoboek als volgt opslaan:
- Klik in de werkbalk op de knop "Opslaan". Hiermee kun je altijd de status van je product opslaan. Als je het bestand voor het eerst opslaat, wordt er een dialoogvenster geopend waarbij je de opslaglocatie en bestandsnaam kunt instellen.
- Of via "Mijn projecten" - "Opslaan als". Hetzelfde als "Opslaan", maar je kunt het product ook altijd een andere bestandsnaam geven of een andere map kiezen om bijvoorbeeld een kopie van je product te maken of om verschillende versies van je product te archiveren.

Kan ik een gekozen fotoboekformaat wijzigen?

Je kunt het formaat, de kaft en de papiersoort van het CEWE fotoboek altijd nog wijzigen.
Maar je kunt het formaat van het fotoboek altijd alleen binnen dezelfde afdrukstand wijzigen, dat wil zeggen: Dat wil zeggen dat een staand fotoboek alleen in een ander staand formaat, een vierkant fotoboek alleen in een ander vierkant formaat en een liggend fotoboek (panorama) alleen in een ander liggend formaat kan worden gewijzigd.

Je opent in het programma de producteigenschappen door te klikken op "Productdetails wijzigen" (in de software rechtsonder). Nu verschijnt het dialoogvenster "Productdetails".
De kaften en papiersoorten voor dit fotoboekformaat kun je meteen in dit venster instellen.

Met de knop "Type boek wijzigen" linksonder in de "Productdetails" worden alle voor uw actuele fotoboekproject compatibele fotoboektypes met prijzen weergegeven.
Klik op het gewenste soort fotoboek en bevestig je keuze door op "OK" te klikken. Je krijgt dan een waarschuwingsmelding te zien met de melding voor welke delen van je fotoboek je wijziging gevolgen heeft (bijvoorbeeld een beperkt aantal pagina"s). Als je verdergaat, wordt je fotoboek omgezet in het nieuwe soort fotoboek.

Als je fotoboek wordt omgezet, kan dat in uitzonderlijke gevallen leiden tot onverwachte effecten: - Teksten kunnen op andere plaatsen teruglopen omdat de lettergrootte is aangepast en passen daarom niet meer helemaal in het tekstveld.
- Als de kaft wordt gewijzigd, wordt ook de ruimte voor de tekst op de rug van het boek aangepast. Misschien heb je nog helemaal geen tekst op de rug van het boek gezet. Je kunt dan nu tekst invoeren.
- Het maximale aantal pagina's voor het nieuwe soort fotoboek kan lager liggen dan bij het soort fotoboek dat je eerst had gekozen. Aan het einde ontbreken er dan een aantal pagina's.
- Door minimale veranderingen van het afdrukformaat kan een deel van een foto die je in een fotoveld hebt gezet, verschuiven.
- Let op de waarschuwingen en controleer je fotoboek zorgvuldig als het is omgezet.

Hoe kan ik de kaft wijzigen?

De kaft kan in de Productdetails via het veld "Kaft" wijzigen. Klik daarvoor op het driehoekje. Er wordt nu een keuzemenu geopend. Hier kun je een andere kaft uitzoeken.

Let erop dat hierbij ook de voor- en achterkant en mogelijk het maximale aantal pagina's veranderen!

Hoe kan ik mijn opgeslagen CEWE fotoboek openen?

In de titelbalk van de software vind jede knop "Mijn projecten". Hiermee kun je projecten waar je aan hebt gewerkt, openen en verder bewerken. De laatste projecten waar je aan hebt gewerkt, zijn hier te vinden. Je kunt een project heel makkelijk openen door erop te klikken.

Kan ik een aangevangen fotoboekproject opslaan en op een later tijdstip laden en verder bewerken?

Ja, zeker.

De commando"s voor het opslaan ("Opslaan" en "Opslaan als...") vind je in de menubalk onder "Mijn projecten".

Hiermee kun je projecten waar je aan hebt gewerkt, openen en verder bewerken. De laatste projecten waar je aan hebt gewerkt, zijn hier te vinden. Je kunt een project heel makkelijk openen door erop te klikken.

Hoe maak ik van een opgeslagen project een eigen themaboek?

Indien je een al opgeslagen project nog een keer wilt bewerken met andere foto's en teksten, is het mogelijk, dit om te zetten naar een eigen themaboek. Daarvoor open je het betreffende project gewoon via 'Als sjabloon openen...' onder het menu-item 'Mijn projecten'. Zo blijven alle ontwerpelementen behouden, de eerder ingevoegde foto's en teksten worden echter verwijderd. Je vindt jouw persoonlijke themaboek altijd in de themaboekselectie in de categorie 'Mijn sjablonen'.

Hoe kan ik de paginaweergave vergroten?

Onder op het werkblad in de navigatiebalk vind je een zoomschuifbalk waarmee je de weergave van de pagina groter of kleiner kunt maken.

Je kunt de paginaweergave ook naar een volledig beeld schakelen, door op de knop "Voorbeeld starten" te klikken. Je vindt deze knop rechts naast de zoomschuifbalk. Hiermee wordt de pagina van het product als voorbeeld in volledig scherm weergegeven.
In het voorbeeld is op dezelfde plaats een knop, om het voorbeeld weer te sluiten.

Hoe kan ik een CEWE fotoboek maken?

Je kunt op twee manieren een CEWE fotoboek maken: Je kunt met de assistent automatisch een fotoboek maken of je kunt zelf een fotoboek maken.

Hoe kan ik handmatig foto's selecteren?

Je kunt handmatig foto's op het werkblad invoegen, waardoor je zoveel mogelijk controle hebt over de selectie van foto's.

Open met de fotoverkenner in het selectiedeelvenster de map waar je foto's in staan. Selecteer de gewenste foto of foto's in het selectiedeelvenster, houd de linkermuisknop ingedrukt en sleep de foto of foto's naar het werkblad of een fotoveld.

Als je foto's al hebt gebruikt in het product, wordt de miniatuur in het selectiedeelvenster gemarkeerd met een vinkje. Je kunt een foto meerdere keren naar het werkblad slepen, bijvoorbeeld als je de foto nog eens wilt afdrukken in een ander formaat of je dezelfde foto met andere functies in de fotoshow wilt bewerken.

Je kunt ook nog gebruikmaken van een aantal assistenten.
Meer informatie hierover is te vinden in de hoofdstukken van deze assistenten.

Tip:

Als je kant-en-klare indelingen wilt gebruiken, is het aan te raden het bewerkscherm bij "Instellingen" (hoofdstuk "Instellingen") zo in te stellen dat de foto zich aan het kader aanpast. Dat is de instelling "Foto optimaal in het beschikbare fotoveld plaatsen".
Als de fotovelden zich aan de foto's zouden aanpassen, kloppen de afstanden en indelingen van de velden niet meer.
Je kunt later nog instellen welk deel van de foto je in beeld wilt brengen door de foto's in het fotoveld te verschuiven en in- en uit te zoomen.

En omgekeerd:

Als je jouw foto's in de originele verhouding wil invoegen, moet je het bewerkscherm bij "Instellingen" (zie het hoofdstuk "Instellingen") zo instellen dat het fotoveld zich aan de foto aanpast. Dat is de instelling "Formaat van het fotoveld aanpassen aan de foto".

Wat betekent het groene vinkje bij een foto in het voorbeeldvenster?

Foto's die al in het fotoboek zijn gezet, worden in het selectiedeelvenster voorzien van een groen vinkje. Dat is de optische informatie: "Foto is aan het fotoboek toegevoegd".

Wat betekent de rode cirkel met een getal bij een foto in het voorbeeldvenster?

Foto's die vaker terugkomen in het fotoboek, worden in het selectiedeelvenster voorzien van een rode cirkel met een getal (bijvoorbeeld "2"). Dat is de optische informatie: "Foto is al twee keer aan het fotoboek toegevoegd".

Kan ik mijn foto's in het selectiedeelvenster anders sorteren?

Onder het selectiedeelvenster is daarvoor de knop "Weergave" te vinden.

Klik daarvoor met de linkermuisknop op de knop en je krijgt dan (behalve bij "Momenten") drie mogelijkheden voor het sorteren van je foto"s te zien:

  • Sorteren op bestandsnaam
  • Sorteren op datum
  • Sorteren op waardering

Wat betekent de gevarendriehoek?

In de foto: Als je een foto met een te lage resolutie hebt gebruikt, verschijnt er een gevarendriehoek in de foto.
Sleep de foto naar een kleiner fotoveld of verklein het fotoveld of de foto binnen het fotoveld (als een deel van de foto is vergroot). Je kunt natuurlijk ook een andere foto met een hogere resolutie kiezen. Let hierbij op de kwaliteitsindicator.

In het tekstveld: De tekst past niet helemaal in het tekstveld. Gebruik minder tekst of een kleinere lettergrootte of vergroot het tekstveld (verder openslepen).

Bij een kaft met een reliëfopdruk: Objecten met een reliëfopdruk (clipart, foto of tekst met gekleurde rand, kader) mogen elkaar niet overlappen. Het rechthoekige selectiekader kan hierbij worden gebruikt om dit te controleren.
Verschuif of schaal het object tot de gevarendriehoek verdwijnt of zet de reliëfopdruk uit.

Wat wil de kwaliteitsindicatie (smiley) zeggen?

De software geeft precies aan wat de status is van de kwaliteit van de foto die je hebt ingevoegd. Werd een foto overgenomen, wordt met behulp van de gekleurde smileys aangegeven, of deze kwaliteit optimaal is voor het gekozen product.

Daarbij wordt rekening gehouden met de volgende criteria:

  • Resolutie

  • Beeldscherpte

  • Beeldruis

  • Met aandacht voor detail

Maar je kunt jouw lievelingsfoto's natuurlijk ook gebruiken, indien deze technisch niet helemaal perfect is.

Hoe kan ik foto's en teksten draaien?

In de {{softwarename}} software kunnen elementen (fotovelden, foto's, tekstvelden, cliparts) op het werkblad worden gedraaid, in stappen van 90° of met de betreffende knoppen of contextcommando's, of vrij met ingedrukte muisknop rond het draaipunt van een kader.

Hoe kan ik een foto schalen?

Klik met de linkermuisknop op het gewenste fotoveld. Om het fotoveld zijn nu formaatgrepen in de hoeken en aan de zijkanten te zien.

Gelijkmatig schalen:

Klik op een formaatgreep in de hoek en houd de linkermuisknop ingedrukt. Sleep nu het hoekpunt naar het midden van de foto of in tegenovergestelde richting.
De indeling van het fotoveld blijft daarbij behouden.

Kan ik foto's binnen een indeling van plaats wisselen?

Ja. Houd de muisknop ingedrukt en sleep een foto op een pagina van een fotoboek naar een ander fotoveld. De inhoud van deze fotovelden wordt dan omgewisseld.

Hoe kan ik een foto bijsnijden?

Door een combinatie van het formaat van het fotoveld, de zoomfactor ("Verkleinen"/"Vergroten") van de ingevoegde foto en de positie van de foto binnen het fotoveld, kan de foto worden bijgesneden. Let hierbij wel op de kwaliteitsindicatie in de werkbalk (pictogram van een smiley).

Kan ik foto's in meerdere niveaus over elkaar leggen?

Fotovelden kunnen elkaar ook gedeeltelijk overlappen en bedekken.

Met de knoppen "Een laag naar voren" en "Een laag naar achteren" (in de werkset "Rangschikken") kun je instellen in welke volgorde de objecten op elkaar liggen, dus welk object op de voorgrond en welk op de achtergrond van de indeling ligt.

Tekstvelden liggen altijd op de voorgrond en kunnen wel onder een ander tekstveld, maar nooit onder een foto geschoven worden.

Hoe kan ik een foto in het fotoboek bewerken?

Dubbelklik op de foto in het fotoboek die je wilt bewerken. Nu wordt de fotoshow geopend en hier zijn alle functies te vinden waarmee je foto's in het fotoboek kunt bewerken.
Je kunt gebruikmaken van alle functies van de fotoshow door het programma te openen als zelfstandig programma.

Hoe kan ik een video of foto's uit een video in een CEWE Fotoboek invoegen?

Hoe dat precies werkt, wordt uitgelegd in het hoofdstuk "Werken met video"s".

Hoe kan ik mijn CEWE fotoboek in een ander formaat of met een andere papiersoort nabestellen?

Je moet daarvoor eerst je fotoboek hebben opgeslagen als het klaar is.
(knop "Opslaan" in de werkbalk.)

Wil je je fotoboek ook nog in het formaat bestellen waarin je het oorspronkelijk hebt gemaakt? Leg het fotoboek dan in het winkelmandje en klik daar op "Meer fotoproducten maken".

Laad je opgeslagen CEWE FOTOBOEK via het menu-item "Mijn projecten" in de menubalk.
Wijzig bij producteigenschappen de eigenschappen of het soort fotoboek.
Leg het dan weer in je winkelmandje. Je kunt daarna de inhoud van je winkelmandje bestellen of meer fotoproducten maken. Je kunt dit fotoboek ook in een andere variant bestellen.

Waarom kan ik de fotoboek formaten mini en klein niet meer vinden?

We hebben de fotoboek formaten mini en klein doorontwikkeld tot een nieuw formaat. Met het CEWE FOTOBOEK Compact vierkant heb je nog meer mogelijkheden voor jouw kleine herinneringen. Precies als bij onze grote formaten kun je bijvoorbeeld kiezen tussen verschillende bindingen en papierkwaliteit of een opdruk toevoegen.