Na de selectie van het gewenste kalenderformaat en evt. een extra, verschijnt eerst de designkeuze. Hier zie je de beschikbare indelingen en designs voor het gekozen formaat. Deze kun je naar wens filteren en configureren:
Designs
Je kunt kiezen uit designkalenders en vrij vorm te geven kalenders.
Bij een designkalender heb je minder keuzevrijheid. Daarmee is deze uitermate geschikt voor beginners. Hier zijn veel dingen al vooraf ingesteld. Wel kun je kiezen uit verschillende indelingen en soms ook kleuren.
Bij een vrij vorm te geven kalender, ook wel creatieve kalender genoemd, kun je de indelingen zelf bewerken. Je kunt met achtergronden, cliparts, sjablonen & kaders werken en elke pagina persoonlijk vormgeven.
Stijlen
Indien je al weet, in welke richting de stijl van je kalender moet gaan, kun je de selectie snel inperken door middel van het stijlfilter. Zo worden bijvoorbeeld alleen moderne, speelse of decente kalenderdesigns weergegeven.
Kleuren
Hier kun je filteren op een bepaalde kleur of alle kalenders laten weergeven, die je naar eigen wens kunt inkleuren.
Kalender
Hier kun je aangeven welk type kalender je wilt gebruiken.
Daarbij kun je uit de volgende kalenderindelingen kiezen:
Feestdagen & eigen invoer
Niet alle kalenders bieden genoeg plaats voor feestdagen of eigen invoer. Indien je die graag wil weergeven in je kalender, kun je met dit filter alleen geschikte kalenders laten weergeven.
Met 'Startdatum' stel je de startmaand en het jaar voor de kalender in. Dat kan dus ook augustus zijn. Voor het instellen van feestdagen en schoolvakanties moet je het land en eventueel een regio selecteren.
Aantal foto's
Wil je meerdere foto's op en kalenderblad onderbrengen, is het aan te raden, te fileren op het aantal foto's. Daarmee weet je zeker, dat de kalender geschikt is, je selectie aan foto's erop onder te brengen.
Zodra je hebt gekozen voor een kalender, kun je beginnen met de configuratie. Hier zie je ook een voorbeeld van de gekozen kalender.
Extra's
Hier kun je een hoogwaardige en FSC-gecertificeerde houten strip aan je kalender toevoegen. Zo ziet je kalender er nog mooier uit en wordt de spiraalbinding verborgen.
Kleuren
Is een gekleurde kalender gewenst, kiesje hier een basiskleur en je krijgt meteen een eerste indruk in de voorbeeldweergave. Het kleurenschema kan in het bewerkscherm nog worden veranderd.
Foto & video
Hier vind je je foto's en video's die je gewoon naar de gewenste pagina van je kalender kunt slepen. Als je dubbelklikt op de foto, opent de fotoshow. Hier kun je deze foto naar wens bewerken.
Indelingen
Ben je toch niet tevreden met het gekozen design? Klik dan op 'Basisontwerp wijzigen' om weer terug te gaan naar de designselectie. De foto's die je hebt uitgekozen, gaan daarbij niet verloren.
Je kunt de kalenderinhoud alleen aanpassen bij vrij op te maken kalenders. In het dropdownmenu met verschillende mogelijkheden kun je kiezen welke kalenderinhoud je het meest aanspreekt. Daarnaast kun je instellen hoeveel foto's op een kalenderpagina moeten komen. Heb je voor een indeling gekozen en wil je deze voor alle kalenderpagina's gebruiken? Klik dan onder de miniaturen op 'Indeling op alle maandbladen toepassen'.
Achtergronden
Bij 'Achtergronden' vind je heel veel achtergronden in verschillende categorieën. Kies een achtergrond en plaats deze op een kalenderpagina of de hele kalender. In de categorie 'Passend bij je foto's' zijn alle achtergronden te vinden die bij je foto's passen. Zo kun je makkelijker kiezen.
Bij creatieve kalenders kun je ook cliparts, sjablonen en kaders gebruiken.
Foto & video
Hier vind je je foto's en video's die je gewoon naar de gewenste pagina van je kalender kunt slepen. Als je dubbelklikt op de foto, opent de fotoshow. Hier kun je deze foto naar wens bewerken.
Designs
Ben je toch niet tevreden met het gekozen design? Klik dan op 'Basisontwerp wijzigen' om weer terug te gaan naar de designselectie. De foto's die je hebt uitgekozen, gaan daarbij niet verloren.
Afhankelijk van het aantal gekozen fotovelden kun je uit indelingen met foto's op verschillende plekken kiezen. Heb je voor een indeling gekozen en wil je deze voor alle kalenderpagina's gebruiken? Klik dan onder de miniaturen op 'Indeling op alle maandbladen toepassen'.
Designkleur
Bij veel kalenderindelingen kun je uit heel veel verschillende kleuren kiezen. Heb je een kleur gekozen en wil je deze op alle kalenderpagina's toepassen? Klik dan op het designkleursymbool onder het kleurenpalet. De ingestelde kleur wordt ook bij 'Designs' overgenomen. Zo kun je het gekozen kleurenschema ook met andere indelingen voor de kalender gebruiken.
Vakanties en feestdagen
Wil je schoolvakanties en feestdagen op je kalender zetten? Dan kun je dat hier instellen. Kies in de dropdownlijst de betreffende regio.
Eigen invoer
Vink het vakje voor 'Eigen invoer' aan als je speciale datums op je kalender wilt zetten. Met de schuifbalk kun je later instellen of deze op de kalender moeten worden gezet of niet.
Je kunt hiervoor een naam, datum en foto instellen.
Voorbeelden vinden (bij vrij vorm te geven kalenders)
Door op de linkerknop te klikken, wordt de indeling van de kalenderpagina weergeven.
En door op de rechterknop te klikken, wordt de achtergrond van de kalenderpagina weergegeven.
In het hoofdstuk 'De werksets' vind je een omschrijving van de werksets 'Rangschikken' en 'Decoreren'' en de bijbehorende knoppen.
Klik op de kalenderinhoud van een vrij vorm te geven kalender om deze in de werkset 'Bewerken' aan te passen.
Kolommen & titels
Als je bijvoorbeeld een familiekalender maakt, kun je hier het aantal kolommen instellen en in het witte veld eronder namen of andere titels invoeren.
Kleuren
Als je klikt op 'Kleurencombinatie wijzigen…', krijg je verschillende standaard kleurencombinaties te zien waar je uit kunt kiezen. In de lijst onder deze knop kun je de kleuren van afzonderlijke velden en de tekstkleuren handmatig aanpassen.
Bij 'Overige functies' kun je de instellingen ook op andere maandbladen toepassen.
Lettertype
Hier kun je het lettertype, de algemene lettergrootte en de lettergrootte voor de feestdagen instellen. De lettergrootte is aangegeven als percentage van de oorspronkelijke lettergrootte, omdat de letters van de tekstelementen niet allemaal even groot zijn. Zo wordt de grootte van alle letters en cijfers gelijkmatig aangepast. Klik op 'Op meer objecten toepassen' om het lettertype voor bepaalde of alle maanden over te nemen.