Bij de meeste indelingen, behalve bij kaften voor fotoboeken, zijn nog geen tekstvelden ingevoegd. Je kunt ze alsnog invoegen en daarmee commentaar zetten bij foto's of een pagina van een fotoboek een titel geven.
Je kunt een nieuw tekstveld maken door in de werkbalk op 'Nieuw tekstveld plaatsen' te klikken.
Sleep het nieuwe tekstveld met de muis naar de gewenste plaats op de geopende pagina. Je kunt de positie of het formaat later nog aanpassen. In het tekstveld is in het begin de standaardtekst '- Klik voor je tekst -' te zien. Als je nog geen tekst hebt ingevoerd of het tekstveld leeg is, wordt deze tekst niet afgedrukt.
Het tekstveld en de tekst zelf zijn totaal verschillende onderdelen, net als een foto en een fotoveld. Hoewel een tekstveld ook een veld is en een bewerkrand heeft, wordt tekst als inhoud van een tekstveld op een heel andere manier geselecteerd en bewerkt.
Wil je het tekstveld zelf bewerken en bijvoorbeeld verschuiven? Klik dan op de bewerkrand van het tekstveld (op de rode formaatgreep). Er gaat dan in het tekstveld geen tekstcursor knipperen!
Klik in het tekstveld als je de tekst in het tekstvak wilt bewerken. De tekstcursor (een rechtopstaand streepje) knippert in het tekstveld.
Als in het geselecteerde tekstveld de tekstcursor knippert, kun je de tekst bewerken. Zo niet, dan kun je het tekstveld zelf bewerken.
In de werkset 'Rangschikken' vind je veel functies waar je de positie en het formaat van geselecteerde objecten in de indeling, mee kunt instellen. Een uitgebreid overzicht van deze functies vind je in het hoofdstuk 'De werksets'.
Je kunt het tekstveld verwijderen door het veld te selecteren en in de werkbalk bij 'Bewerken' op 'Verwijderen' te klikken of op de delete-toets op het toetsenbord te drukken. Je moet dit twee keer achter elkaar doen. De eerste keer wordt alle tekst gewist die je hebt geselecteerd en bij de tweede keer wordt het tekstveld verwijderd.
Je kunt teksten eigenlijk op dezelfde manier invoeren en bewerken als je gewend bent van een tekstverwerkingsprogramma.
Klik in het tekstveld tot de tekstcursor verschijnt (knipperend rechtopstaand streepje). Voer dan de gewenste tekst in via het toetsenbord van je computer. Je kunt teksten van een andere bron (Word-bestand, website enzovoort) ook kopiƫren op het klembord van je besturingssysteem en in het tekstvak invoegen. Bepaalde tekstopmaak wordt daarbij overgenomen en soms is ook de brontekst (HMTL-opdracht) van een website te zien. Je moet dit dan nog aanpassen of verwijderen. Wil je meer tekst invoeren? Plaats de tekstcursor dan op de gewenste plaats in de tekst en typ daar gewoon verder. Wil je delen van een tekst overschrijven of verwijderen? Houd de muisknop dan ingedrukt en selecteer de betreffende passage in de tekst. Je kunt de tekst nu overschrijven of wissen door op de delete-toets op het toetsenbord te drukken. Je kunt de hele inhoud van een tekstveld selecteren met de toetsencombinatie 'Ctrl' + 'a'.
Je kunt tekst op de rug van een fotoboek niet verplaatsen of schalen. Je kunt de tekst hier ook maar in twee richtingen uitlijnen. Je kunt alleen een lettergrootte kiezen die ook daadwerkelijk op de rug van het boek past.
Je kunt de automatische spellingcontrole bij 'Instellingen' in- of uitschakelen.
Als de spellingcontrole is ingeschakeld, worden woorden die mogelijk fout zijn geschreven, rood onderstreept. Deze rode strepen worden niet mee gedrukt.
Als je bij het woord dat rood is onderstreept, op de rechtermuisknop klikt, wordt er een contextmenu geopend met een lijst van spellingsuggesties. Als je op een van deze suggesties klikt, wordt dit woord in de tekst ingevoegd in plaats van het rood onderstreepte woord.
Als je het woord goed hebt geschreven maar het toch als spelfout wordt gezien, staat dit woord misschien niet in het woordenboek voor de spellingcontrole.
Je kunt dit woord via het contextmenu aan het woordenboek toevoegen of het gewoon laten negeren, wat betekent dat dit woord in het vervolg niet meer rood wordt onderstreept.
In de werkset "Bewerken" kun je de automatische woordafbreking activeren of deactiveren, indien je het afbreken van woorden handmatig wilt uitvoeren.
Indien je TextArt activeert voor een tekstveld, kan je gebogen of cirkelvormige teksten maken. Met de regelaar kun je de startpositie van de tekst bepalen. Om de tekst te verdelen over de cirkel of curve, kun je de tekenafstand overeenkomstig aanpassen onder het punt "Lettertype". Activeer "Rechtsom" onder de regelaar, zo verandert de looprichting van de tekst.