De fotoboekassistent is een hulpprogramma dat de gebruiker helpt snel automatisch een fotoboek samen te stellen.
In een paar stappen maakt de fotoboekassistent een voorstel. Dit ontwerp kan later nog handmatig worden gewijzigd: de volgorde en indeling van de pagina's, de achtergronden en de foto's.
Bij de eerste stap van de fotoboekassistent moet je de foto's uitzoeken die je wilt gebruiken voor je fotoboek.
Aan de linkerkant van de assistent kun je foto's en zelfs hele mappen met foto's voor de assistent uitzoeken. Houd de muisknop ingedrukt en sleep de foto's of mappen naar het 'werkblad'.
Je kunt later ook nog foto's één voor één verwijderen uit de selectie of meer foto's toevoegen.
Onder de foto's die je hebt uitgekozen, vind je de 'Instellingen'.
Klik hierop om deze instellingen te openen.
Hier kun je dan instellen of de assistent voorrang moet geven aan portretten, landschappen of de mooiste foto's (volgens je waardering) en vind je ook andere instellingen.
Aan de linkerkant van de fotoboekassistent is een fotobrowser te vinden waar je foto's en/of hele mappen mee kunt selecteren. Sleep de foto's of mappen rechts naar het werkblad van de assistent. Ze worden hier dan ingevoegd en weergegeven.
Je kunt in je selectie met de 'Instellingen' instellen of de foto's op opnamedatum (chronologisch), bestandsnaam (alfabetisch) of op waardering (De mooiste foto's) moeten worden gesorteerd.
Nadat je een stijl hebt gekozen, ga je verder naar 'Aantal pagina's aanpassen'.
De assistent vult het fotoboek nu met het door de software aanbevolen (optimale) aantal pagina's dat afhankelijk is van het aantal foto's dat je hebt ingevoegd. - Als je nu met de schuifbalk het aantal pagina's verhoogt, neemt het gemiddelde aantal foto's per pagina automatisch af. - Als je het aantal pagina's verlaagt, neemt het aantal foto's per pagina toe. - Als je het gemiddelde aantal foto's per pagina verlaagt, wordt het aantal pagina's verhoogd. - En als je het aantal foto's verhoogt, wordt het aantal pagina's lager.
De intelligente fotoboekassistent is een bijzondere functie. Hiermee kun je je opgeslagen foto's snel op de harde schijf of cd vinden en uitzoeken. De assistent helpt je bij de belangrijke en tijdrovende klussen en neemt deze van je over!
Je fotoboek is met behulp van de fotoboekassistent relatief makkelijk te maken.
Je kunt de fotoboekassistent via de startpagina opstarten nadat je je fotoboek hebt gekozen. Je kunt de assistent ook achteraf opstarten door op de knop 'Fotoboekassistent...'' in de werkbalk te klikken.
De assistent kan altijd worden afgesloten door op 'Assistent afsluiten' te klikken.
Het proces bestaat uit een paar stappen waar in het hoofdstuk 'De fotoboekassistent' uitvoerig op wordt ingegaan.
Daarna kun je je fotoboek geheel naar eigen wens aanpassen. Hoe dat gaat, wordt uitgelegd in het hoofdstuk 'Het fotoboek'.
Opmerking bij de fotoboekassistent:
De fotoboekassistent helpt je in korte tijd automatisch een fotoboek samen te stellen.
Daarbij heb je maar beperkte controle over het ontwerp van het fotoboek en de verdeling van de foto's. Het kan gebeuren dat het resultaat niet helemaal voldoet aan de verwachtingen of helemaal niet bevalt. In veel gevallen moet het fotoboek daarom nog handmatig worden nabewerkt.
Alles kan achteraf handmatig worden gewijzigd: de volgorde en indeling van de pagina's, de achtergronden en de foto's zelf.
Zie de pagina's die met de fotoboekassistent zijn gemaakt, dan ook als een voorstel en een ontwerp dat laat zien wat er allemaal mogelijk is. Wat je van deze voorstellen gebruikt en of je überhaupt iets gebruikt, is afhankelijk van jouw creativiteit. En die kan door geen enkele computer ter wereld worden vervangen.
Met de fotoboekassistent kun je een bepaalde stijl die de assistent voor je fotoboek moet gebruiken, uitzoeken of zelf maken.
Stijlen bestaan uit achtergronden, regels voor achtergronden, regels voor het automatisch uitzoeken van indelingen, instellingen voor gekleurde randen en schaduw voor de foto's, cliparts, sjablonen, kaders en kant-en-klare kaften.
Op de tabbladen die zijn gerangschikt op thema, zijn veel geïnstalleerde stijlen te zien.
Je kunt zelfs achteraf nog een andere stijl selecteren of verschillende stijlen selecteren die door elkaar moeten worden gebruikt: De stijlen zijn nu te vinden in het selectiedeelvenster en je kunt gewoon een andere stijl naar je fotoboek slepen of een stijl via het contextmenu (door met de rechtermuisknop op de stijl te klikken) kiezen om te gebruiken voor de kaft of voor een bepaald aantal pagina's (bijvoorbeeld '20' tot '35') op 'Stijl op enkele pagina's toepassen' klikken.
Andere stijlen downloaden Linksonder in het venster is een knop te vinden waarmee je meer stijlen van internet kunt downloaden.
Nee. Dat gaat niet meer.
De stijlen zijn zo complex geworden dat we geen bewerkscherm voor het maken of bewerken van stijlen meer ter beschikking kunnen stellen.
Je kunt nu zelfs achteraf nog een andere stijl selecteren of verschillende stijlen selecteren die door elkaar moeten worden gebruikt:
De stijlen zijn nu te vinden in het selectiedeelvenster van het bewerkscherm en je kunt gewoon een andere stijl naar je fotoboek slepen of een stijl via het contextmenu (door met de rechtermuisknop op de stijl te klikken) kiezen om te gebruiken voor de kaft of voor een bepaald aantal pagina's (bijvoorbeeld '20' tot '35') op 'Stijl op enkele pagina's toepassen' klikken.
De assistent kan ook worden gebruikt om delen van het fotoboek vorm te geven. Klik op 'Fotoboekassistent' bij 'Algemeen' in de werkbalk. Hiermee wordt de fotoboekassistent opgestart.
Je kunt nu kiezen uit de opties:
Project opslaan en nieuw voorstel maken
Het bestaande voorstel wordt als project opgeslagen en kan weer worden geopend door te klikken op 'Bestand'. De assistent maakt dan een nieuw voorstel voor je fotoboek.
Inhoud overschrijven
De assistent maakt dan een nieuw voorstel voor je fotoboek. Let op: Alle inhoud wordt overschreven!