Een fotoboek is in verschillende formaten en uitvoeringen verkrijgbaar.
Je kunt in drie stappen het gewenste fotoboek kiezen:
Vervolgens kun je zelf kiezen of je de fotoboekassistent wilt gebruiken ('Een voorstel laten maken') of geen assistent voor het fotoboek wilt gebruiken ('Ontwerpsjabloon kiezen').
De fotoboekassistent helpt je bij het verdelen van de foto's over het fotoboek en doet een voorstel. Je hebt daarbij volledige controle over het aantal pagina's en de stijl van je fotoboek.
De assistent ordent de foto's naar keuze chronologisch voor het voorstel. Hierbij wordt erop gelet dat de belevenissen op opnametijd op één pagina bij elkaar worden gezet. Zo worden foto's van het ontbijt met vrienden bijvoorbeeld op één pagina geplaatst en de foto's van het feest van die avond wordt dan netjes op de volgende pagina gezet zodat de gebeurtenissen niet door elkaar worden gehusseld. Zo heb je een goede basis voor je fotoboek.
Je kunt de foto's ook sorteren op bestandsnaam of waardering. Ook hierbij zal de assistent foto's die rond dezelfde tijd zijn gemaakt, bij elkaar zetten op een of meer pagina's.
In het bewerkscherm kun je dan nog teksten toevoegen, de indeling wijzigen of een foto vergroten of verkleinen, invoegen, verwijderen of vervangen door een andere foto.
Je kunt in het bewerkscherm altijd nog een andere stijl selecteren om zo de beste instellingen te vinden of voor een aantal pagina's een andere stijl te kiezen en te bewerken.
Je kunt de fotoboekassistent altijd in het bewerkscherm van het fotoboek opstarten via het contextmenu of door te klikken op het pictogram in de werkbalk.
Je vindt meer informatie over werken met de fotoboekassistent in het hoofdstuk 'De fotoboekassistent'.
Als je kiest voor de vormgeving zonder assistent, krijg je nog een dialoogvenster met een aantal sjablonen voor de vormgeving te zien.
Weergegeven worden:
Daarna kun je klikken op 'Selectie gebruiken' (of dubbelklikken op de selectie) of op 'Annuleren'. Als je dit venster niet meer te zien wilt krijgen, kun je van tevoren het vakje voor 'Niet meer weergeven' aanvinken. Je kunt dit venster in de instellingen weer inschakelen.
Een fotoboek bestaat altijd uit een kaft, de eerste en laatste inhoudspagina (losse pagina's) en de overige inhoudspagina's (dubbele pagina's).
De kaft vormt de voor- en achterkant van een fotoboek.
Kaften van leer of linnen kunnen alleen met een reliëfopdruk worden bedrukt. Bij bedrukbare kaften (harde en zachte kaft) wordt alleen de buitenkant bedrukt omdat alleen deze kant zichtbaar zal zijn (de binnenkant van de kaft blijft wit).
Aan de achterkant zijn de bedrukbare kaften voorzien van een barcode die onmisbaar is voor de productie en levering van het fotoboek. Je kunt deze code dan ook niet verwijderen of bewerken.
Op de rug van het boek is een tekstveld te vinden waar je de boektitel kunt invoeren, bij voorkeur dezelfde titel als op de voorkant. Dit tekstveld is bij een schrift zonder kaft niet verkrijgbaar. Je kunt meestal op het logo op de rug van het boek klikken en het logo daarna verwijderen.
Bij sommige fotoboekformaten kun je op de harde kaft kiezen voor een reliëfopdruk. Bij deze reliëfopdruk kunnen bepaalde objecten (teksten, gekleurde randen, speciale cliparts en kaders) worden bedekt met een lakcoating en goud- of zilverfolie.
De inhoudspagina's worden op het werkblad als dubbele pagina's naast elkaar weergegeven en bewerkt zodat ze echt bij elkaar horen als je het boek openslaat.
Alleen bij de eerste en laatste pagina moet een helft van de dubbele pagina leeg zijn omdat deze pagina's worden gebruikt als binnenpagina van de kaft of scheidingspagina voor de kaft. Dit is om technische redenen ook doorgevoerd bij schriftomslagen die geen verlijmde kaft hebben.
Op een pagina in een fotoboek kunnen een achtergrond, een indeling, foto's met of zonder sjablonen of kaders, cliparts en tekstvelden staan.
Helemaal links in het programma kun je kiezen welk object je wilt invoegen.
Je kunt kiezen uit:
Met de knoppen '<<' en '>>' kun je de tekst onder de pictogrammen weergeven en verbergen. Er is dan ook automatisch meer of minder plaats.
Zoek eerst een achtergrond uit voor de pagina van het fotoboek die je hebt geopend. Sleep hiervoor gewoon de gewenste achtergrond met de muis naar de juiste pagina. Als je dubbelklikt op de miniatuur van een achtergrond, wordt de achtergrond op beide pagina's geplaatst. Je kunt hier ook de knoppen onder het selectiedeelvenster voor gebruiken.
Hetzelfde geldt voor indelingen. Ze kunnen met dezelfde functies als de achtergronden worden ingevoegd.
Sleep foto's met de muis naar het gewenste fotoveld in de indeling of een lege pagina.
Tip: Als je een foto naar een lege plek (dus zonder fotoveld) sleept, genereert het bewerkscherm automatisch een passend fotoveld voor de foto. Als je eerst alle fotovelden verwijdert die standaard in de pagina's van het fotoboek zijn ingevoegd, kun je alle foto's naar de gewenste plek op de pagina slepen en zelf verschuiven. Of druk op de spatiebalk om de functie 'Andere indeling' te gebruiken. Hiermee worden de foto's automatisch op de pagina geplaatst, tot een indeling verschijnt die je bevalt.
Sleep cliparts gewoon naar het werkblad (niet naar een fotoveld). Je kunt de positie, het formaat en de draaiing van de cliparts aanpassen.
Sleep een sjabloon of kader met de muis naar een fotoveld voor een foto. Met een sjabloon worden delen van de foto doorzichtig en de foto krijgt een nieuwe vorm. Een kader is een speciaal sjabloon met extra clipartobjecten.
Alle dubbele pagina's van het fotoboekproject en de kaft zijn in het paginavenster als miniaturen weergegeven. Je kunt er zo makkelijk door navigeren en je hebt een overzicht van alle pagina's.
Met de schuifbalk kun je de miniaturen verschuiven. Als je klikt op een miniatuur, wordt deze pagina op het werkblad geopend.
Je kunt de volgorde van de pagina's wijzigen door te klikken op de pagina, de linkermuisknop ingedrukt te houden en de pagina nu naar de gewenste positie in de volgorde van de pagina's te slepen.
In de werkbalk zijn pictogrammen te vinden om bestanden op te slaan en te openen, bewerkingen ongedaan te maken, te herhalen of op het klembord op te slaan, nieuwe foto's, teksten en landkaarten te plaatsen en eventueel een reliëfopdruk in te stellen (alleen bij bepaalde kaften). Let ook op de tooltips.
Rechtsboven zijn de pictogrammen voor het openen van de werksets te vinden. In het hoofdstuk 'De werksets' vind je een uitgebreide lijst van de werksets en een omschrijving uitvoeren ervan.
In de werksets vind je de belangrijkste mogelijkheden die je op een geselecteerd object op het werkblad kunt toepassen. De volgende functies zijn voor een beter overzicht in een eigen werkset ondergebracht:
In het hoofdstuk 'De werksets' vind je een uitgebreide lijst van de werksets en knoppen en een omschrijving uitvoeren ervan. Alle functies of knoppen die je voor het geselecteerde object kunt gebruiken, zijn ook te vinden in een contextmenu dat je kunt openen door in het bewerkscherm of bij een geselecteerd object op de rechtermuisknop te klikken.
Hier wordt de pagina van het fotoboek die je hebt geopend, weergegeven. Je kunt deze pagina hier bewerken.
Je bewerkt de voorbeelden in het selectiedeelvenster, net als in een teken- of tekstverwerkingsprogramma. Je kunt in het selectiedeelvenster voor elke pagina apart een achtergrond uitzoeken (zie het hoofdstuk 'Werken met achtergronden'), een indeling kiezen (of zelf vormgeven) en natuurlijk foto's en teksten invoegen.
Foto's en teksten worden altijd als een rechthoek in het fotoboek weergegeven (een veld) en je kunt dit veld ook verschuiven, vergroten of draaien. Elk veld kan met de muis één voor één worden aangeklikt en bijgesneden. Je kunt meerdere velden tegelijk selecteren door met de muis een 'elastiek' te trekken. Dat werkt helaas niet als de fotovelden (of tekstvelden) die je wilt selecteren op een eigen foto als achtergrond liggen. Deze achtergrond wordt dan namelijk ook geselecteerd Je kunt de foto als achtergrond, maar ook uit de selectie verwijderen door de 'Ctrl'-toets ingedrukt te houden en ergens op de achtergrond te klikken.
(zie het hoofdstuk 'Werken met indelingen').
In de weergavebalk vind je knoppen waar je de weergave van de pagina mee kunt regelen (zoomfuncties, voorbeeld, weergave draaien, liniaal). Zie het hoofdstuk 'De weergavebalk'.
In de productbalk zijn de naam van het product, het aantal pagina's, de prijs en daarnaast de productdetails en de bestelknop ('In het winkelmandje leggen') te vinden.
Je kunt het formaat, de kaft en de papiersoort van het fotoboek altijd nog wijzigen. Je kunt het formaat van het fotoboek wel wijzigen, maar de afdrukstand niet. Dat wil zeggen dat een staand fotoboek alleen in een ander staand formaat, een vierkant fotoboek alleen in een ander vierkant formaat en een liggend fotoboek alleen in een ander liggend formaat kan worden gewijzigd.
Open 'Productdetails wijzigen' in het programma (in de software rechtsonder). Nu verschijnt het dialoogvenster 'Productdetails'. De kaften en papiersoorten voor dit fotoboekformaat kun je meteen in dit venster instellen.
Als je linksonder op 'Type boek wijzigen' klikt, worden alle soorten fotoboeken die compatibel zijn met je fotoboekproject en de prijzen daarvan weergegeven. Klik op het gewenste soort fotoboek en bevestig je keuze door op 'OK' te klikken. Je krijgt dan een waarschuwingsmelding te zien met de melding voor welke delen van je fotoboek je wijziging gevolgen heeft (bijvoorbeeld een beperkt aantal pagina's). Als je verdergaat, wordt je fotoboek omgezet in het nieuwe soort fotoboek.
Als je fotoboek wordt omgezet, kan dat in uitzonderlijke gevallen leiden tot onverwachte effecten:
Let op de waarschuwingen en controleer je fotoboek zorgvuldig als het is omgezet.
Tip: Als je je fotoboek in meerdere formaten wilt bestellen.
Je moet daarvoor eerst je fotoboek hebben opgeslagen als het klaar is (knop 'Opslaan' in de werkbalk).
Wil je je fotoboek ook nog in het formaat bestellen waarin je het oorspronkelijk hebt gemaakt? Leg het fotoboek dan in het winkelmandje en klik daar op 'Meer fotoproducten maken'.
Open je opgeslagen fotoboek door te klikken op 'Bestand' in de menubalk. Wijzig bij producteigenschappen (zoals hierboven is beschreven) de eigenschappen of het soort fotoboek. Leg het dan in je winkelmandje. Je kunt daarna de inhoud van je winkelmandje bestellen of meer fotoproducten maken. Je kunt dit fotoboek ook in een ander formaat bestellen.