Veelgestelde vragen over landkaarten:

De antwoorden:

Hoe kan ik een landkaart in een fotoboek invoegen?

Voor het maken van fotoboeken voor een reis of vakantie kun je landkaarten invoegen en zelfs routes of locatiepins toevoegen.

Meer informatie daarover is te vinden in het hoofdstuk 'Werken met' → 'Werken met landkaarten'.

Hoe kan ik een vliegroute aanmaken?

Voer een startpunt en een plaats van bestemming in en klik op 'Vliegroute aanmaken'.
De vliegroute wordt nu op de kaart weergegeven, en ook bij de 'Markeringen' in de werkset 'Bewerken'. Daar kan de vliegroute worden geformatteerd en ook weer worden verwijderd door op 'Bewerken' te klikken.
Bij een vliegroute kun je kiezen uit de volgende formatteringsmogelijkheden:

  • Pin bij start- en/of eindpunt – je kunt uit verschillende soorten pins kiezen.
    Je kunt ze ook als cliparts een andere kleur geven (dubbelklik op de pin op de landkaart).
  • Lijnkleur en -dikte en het streeppatroon (doorlopend, streepjes, gestippeld …)
  • Gladmaken - voor de vliegroute wordt altijd de kortste verbinding tussen twee punten gekozen, maar door de vervorming van de landkaart (bol als plat oppervlak, bekend als mercatorprojectie) wordt dit vaak met een gebogen lijn of boog aangegeven. Wil je liever een vlakkere boog of een rechte lijn? Dan kun je met de schuifbalken de boog aanpassen of met tussenstops in meerdere rechte segmenten opdelen.

Meerdere vliegroutes of tussenlandingen kunnen niet op dezelfde landkaart worden ingesteld.

Hoe maak ik een route met 'Google My Maps'?

Dit kan het best worden uitgelegd aan de hand van een voorbeeld. Stel dat we een boswandeling hebben gemaakt in de buurt van 'Burg Drachenfels' in Rijnland-Palts in Duitsland. Daarbij zijn wel foto's gemaakt, maar is geen route uitgestippeld. Maar je kunt ook achteraf nog een route maken met 'Google My Maps'.

'Google My Maps' starten

Als eerste gaan we naar onze webbrowser en openen de website van Google.

We loggen op ons Google-account in met onze Google-gebruikersnaam en het bijbehorende wachtwoord. De inlogknop is rechtsboven in het browservenster te vinden.

Heb je nog geen gebruikersaccount bij Google? Dan moet je je hier eerst eenmalig registreren. Gebruik je een smartphone of mobiele telefoon met het besturingssysteem 'Android'? Dan ben je al bij Google geregistreerd en kun je dezelfde inloggegevens gebruiken.

Open na het inloggen 'Google My Maps' via de link https://www.google.com/mymaps en klik op '+ NIEUWE KAART MAKEN' (of je opent een al gemaakte en opgeslagen kaart om deze verder te bewerken of te wijzigen).

Kaart maken

Wil je een nieuwe kaart maken? Voer dan boven in de zoekbalk de plaats in waar de route moet beginnen en klik op de loep erachter. De kaart zoomt nu op deze plaats in.

Route toevoegen

In 'Google My Maps' plan je je route door te klikken op 'Route toevoegen'.

Let erop dat je het juiste vervoermiddel hebt ingesteld. Niet alle plaatsen waar je te voet of met de fiets komt, zijn ook met een auto te bereiken – en omgekeerd.

Voer bij 'A' het startpunt en bij 'B' de (eerste) plaats van bestemming in. Als je wilt, kun je beetje bij beetje en punt voor punt nog meer plaatsen van bestemming invoeren.

Om de punten grofweg te bepalen, kun je op de kaart ongeveer daar klikken waar het punt moet komen te staan. Het best daar waar ook een markering staat of tekst op de kaart te zien is. (De cursor verandert daarbij van een 'open hand' in een hand met een uitgestrekte wijsvinger.)

Er verschijnt vervolgens een klein venster met informatie over deze plaats. Hieruit kun je de naam van het gebouw, de locatie of het adres kopiëren om deze naam als startpunt of tussenstop te gebruiken.

Bij het aangeven van de plaats hoef je niet precies goed te zitten. Je kunt de punten altijd nog met de cursor verschuiven en preciezer plaatsen.

Soms heb je niet dezelfde route gekozen die 'Google My Maps' voorstelt.

Zet dan gewoon met de cursor nieuwe punten op de route en verschuif ze zo tot de route klopt.

Loopt de route in een cirkel, oftewel: komen het start- en eindpunt overeen? Voer als laatste plaats van bestemming dan weer het startpunt in of verschuif het eindpunt naar het startpunt.

 

(Links als basiskaart de 'satelietweergave'.)

Kaart opslaan

Klik links in het menuvenster bij een nieuwe kaart op 'Naamloze kaart'. Voer een titel voor de kaart en eventueel een beschrijving in en klik op 'Opslaan'. Zo kun je de kaart steeds opnieuw laden en eventueel aanpassen of aanvullen.

Route opslaan

Naast de naam van de kaart zijn in het menuvenster drie puntjes te zien. Klik hierop. Nu wordt een lijst geopend met te gebruiken opdrachten, zoals 'Exporteren naar KML/KMZ'. Je kunt de 'Hele kaart' exporteren, maar ook alleen de 'Route …'.

Vink het bovenste vakje niet aan.

De kaart kan via de link niet up-to-date worden gehouden als je geen internet hebt. En daarvoor moet je steeds bij Google zijn ingelogd.

Klik op 'Downloaden'. Nu kun je nog aangeven waar je het routebestand wilt opslaan en de bestandsnaam invoeren of wijzigen. Vervolgens sla je de route op.

Route in de '{{softwarename}}'-software gebruiken

Je kunt deze route als trackbestand van een landkaart in de '{{softwarename}}'-software toevoegen en met 'Landkaartuitsnede optimaal aan bestaande markeringen aanpassen' de route optimaal op of met de kaart inzoomen.

Laten we eens kijken hoe de route bij de fotomarkeringen op de landkaart in het fotoboek past.

(Foto's van Annika Koch)

Wat zijn KML-bestanden?

De bestandsindeling 'KML' wordt standaard gebruikt om geodata op te slaan en is bekend vanwege het gebruik in 'Google Earth'.

Wat zijn KMZ-bestanden?

'KMZ' is de indeling voor een gecomprimeerd (gezipt) KML-bestand.

Dan wordt het bestand sneller gedownload, maar moet het wel weer worden uitgepakt. KMZ-bestanden zijn daarom vooral aan te raden bij uitgebreide routes met veel verschillende punten.