Een foto uitsnijden met de fotoshow

In de fotoshow is daarvoor de knop 'Uitsnijden' te vinden.

'Uitsnijden' is een functie om foto's semiautomatisch uit te snijden. Hiermee kunnen de achtergrond en onbelangrijke delen op de foto worden verwijderd die rond het uit te snijden onderwerp staan.

Gebruikelijke en aanbevolen werkwijze:

Foto's waarbij het onderwerp duidelijk afsteekt tegen de achtergrond, zijn heel makkelijk uit te snijden.

Maar met wat geduld en door rustig met de muis te bewegen, is het ook mogelijk om moeilijke foto's uit te snijden.

Aan de linkerkant is een voorbeeld van een foto te zien die in de fotoshow is geopend.

Je moet andere functies in de fotoshow uitvoeren voordat je de foto gaat uitsnijden.

Hier is bijvoorbeeld de schaduw nog wat lichter gemaakt.

Klik op de knop 'Uitsnijden', houd de linkermuisknop ingedrukt en trek met de selectietool een ruim selectiekader om het object. Het selectiekader bestaat hierbij uit een dikke lijn.

Zodra je de muis loslaat, sluit de lijn (het begin en einde worden met elkaar verbonden). De brede lijn verandert in een stippellijn die normaal wordt gebruikt bij de selectielasso.

Klik daarna op 'Uitsnijden' aan de linkerkant.

Je selectie en de gebieden in de selectie die erop lijken, worden automatisch geselecteerd en moeten waarschijnlijk worden weggehaald. Deze vlakken worden doorzichtig gemarkeerd. (doorzichtig omdat eventueel later nog te zien moet zijn wat zich eronder bevindt).

Dat wordt 'maskeren' genoemd en de ingekleurde delen worden een 'masker' genoemd.

De standaardkleur van het masker is rood, maar er kan voor betere zichtbaarheid ook een andere kleur worden ingesteld, bijvoorbeeld als er ook veel rood in de foto zelf zit.

Een automatische functie werkt bijna nooit perfect. Zo schijnt hier op enkele plekken nog blauwe lucht door: tussen arm en been, bij de knieholte en bij de schoenen.

En bij het shirt van de voetballer is er iets te veel gemaskeerd (bij de uitgesneden foto zou hier dan een gat te zien zijn).

Daarom kan de foto met 'Selectie verbeteren' nog worden nabewerkt en gecorrigeerd.

Er zijn bij 'Selectie verbeteren' twee methoden om de foto te corrigeren: 'Vlakken bewerken' en 'Details bewerken' met bij elke methode twee knoppen: 'Toevoegen' en 'Verwijderen'.

Let op:

Denk eraan dat de gemaskeerde vlakken niet bij de selectie horen en met 'toevoegen' en 'verwijderen' wordt bedoeld dat een vlak aan de selectie wordt toegevoegd of uit de selectie wordt verwijderd.

Als je iets toevoegt, is het niet meer gemaskeerd en als je iets verwijderd, wordt het gemaskeerd.

En wat gemaskeerd is, wordt verwijderd als de foto wordt bijgesneden. Wat niet gemarkeerd is, blijft zichtbaar.

De vlakken zijn soms te klein of staan te ver van elkaar af om automatisch te worden herkend. Bij deze foto is dat bijvoorbeeld te zien bij de rechterschoen van de voetballer (de noppen en de uiteinden van de veters).

In dit geval kun je het best de tweede methode gebruiken.

Details bewerken

De cursor werkt bij het bewerken van details als een penseel (bij het verwijderen) en als een gum (bij het toevoegen). Dat betekent dat je met 'Verwijderen' op het masker schildert en met 'Toevoegen' het masker weggumt: handmatig en zonder automatische functie. Daarbij is het vaak aan te raden in te zoomen om preciezer te kunnen werken.

Een goede muis en een vaste hand helpen hierbij.

Als je klaar bent met uitsnijden, er geen achtergrond meer doorschijnt en er geen ongewenste gaten bij het bij te snijden onderwerp te zien zijn, kan de uitsnede worden toegepast.

Neem de uitsnede over door te klikken op 'Toepassen' aan de linkerkant.

Dat is het resultaat van het bijsnijden in de '{{softwarename}}'-software.

En zo ziet de uitgesneden foto met een eigen foto van een stadion als achtergrond er dan in het fotoproduct uit.

Er is nog een lichte schaduw toegevoegd zodat het bijgesneden onderwerp duidelijker afsteekt tegen de achtergrond.

Tip:

Het is natuurlijk altijd lastig om haren, takken of andere kleine details goed uit te snijden.

Bedenk daarom of elke haarstreng op de foto belangrijk is en of het zich wel loont om deze kleine details heel precies uit te gaan snijden. - Minder is soms meer.