Het selectiedeelvenster is het volledige gedeelte aan de linkerkant van het venster waar de opmaakelementen te vinden zijn.
Opmaakelementen zijn de bestanddelen van je fotoproduct die je kunt bewerken. Dat zijn dus foto & video, designs, stijlen (nieuw), indelingen, achtergronden, cliparts en sjablonen & kaders. Voordat je een van deze objecten in het bewerkscherm kunt bewerken, moet je eerst een object in het selectiedeelvenster selecteren en op het werkblad plaatsen. Je bepaalt hiermee wat er allemaal in je fotoproject (bijvoorbeeld fotoboek, kalender, wenskaart enzovoort) komt te staan en wat erbij hoort (bijvoorbeeld een lijst of een ophangsysteem voor wanddecoratie).
Helemaal links in het selectiedeelvenster kun je kiezen welk soort object je wilt bewerken, dus 'Foto & video', 'Indelingen' of 'Designs', 'Cliparts', 'Sjablonen & kaders' enzovoort. Met de knoppen '<<' en '>>' kun je de tekst onder de pictogrammen weergeven en verbergen. Er is dan ook automatisch meer of minder plaats.
Boven in het selectiedeelvenster, boven de 'objectminiaturen' vind je de keuze-opties. Je kunt hiermee de objecten filteren, zodat je alleen een deel van de objecten te zien krijgt. Zo kun je bij foto's bijvoorbeeld naar de bovenliggende map gaan of aangeven dat je alleen indelingen voor een bepaald aantal foto's per pagina of alleen de achtergronden uit de categorie 'Natuur' wilt zien.
Hieronder zijn de 'miniaturen' te vinden met kleine voorbeelden van de objecten. Je kunt deze objecten met de muis naar het werkblad slepen om dit object in te voegen. En hieronder staat een werkbalk met knoppen om de miniaturen te vergroten en verkleinen en objecten in te voegen en te beheren.
Deze categorieën kunnen niet bij alle opmaakelementen worden gebruikt.
Opmaakelementen (designs, indelingen, achtergronden enzovoort) die je erg mooi vindt en vaker wilt gebruiken, kun je verzamelen in de categorie 'Favorieten'. Selecteer hiervoor het object en klik onder het voorbeeldvenster op 'Als favoriet markeren'. Dit object wordt dan gemarkeerd met een duimpje en de favorieten staan altijd helemaal vooraan. In de categorie 'Favorieten' zijn alleen de objecten te vinden die je hebt gemarkeerd als favoriet.
Je kunt het object ook weer verwijderen uit deze categorie door te klikken op 'Niet meer als favoriet markeren'.
Opmaakelementen (designs, indelingen, achtergronden enzovoort) die je helemaal niet mooi vindt en nooit zult gebruiken, kun je naar de 'prullenbak' verplaatsten. Selecteer hiervoor het object (of meerdere objecten) en klik onder het voorbeeldvenster op 'Element naar de prullenbak verplaatsen'. Het element is dan niet meer te zien bij de miniaturen.
Dit element wordt voor de zekerheid niet meteen verwijderd, maar eerst naar de categorie 'Prullenbak' verplaatst. Je kunt het element in de categorie 'Prullenbak' herstellen of de prullenbak leegmaken en de inhoud definitief verwijderen met de knoppen onder het voorbeeldvenster.
Boven de miniaturen bevindt zich een zoekveld waar een bestandsnaam in kan worden ingevoerd.
En eronder, in de mapopties, vind je bij de miniaturen de naam van de map die je hebt geopend.
Ertussen bevindt zich aan de linkerkant een knop met de naam van de bovenliggende map. Klik hierop als je naar deze map wilt gaan.
Rechts daarnaast is de knop 'Map selecteren' te vinden. Als je hierop klikt, wordt een nieuw dialoogvenster geopend met een mappenstructuur. Je kunt hier de gewenste map zoeken waar de foto's te vinden zijn die je wilt gebruiken.
Je opent een map door te dubbelklikken op de naam van de map in het voorbeeldvenster.
Als je dubbelklikt op een foto, wordt de fotoshow geopend waar je deze foto kunt bewerken. Je kunt weer teruggaan naar de mappenweergave door te klikken op 'Terug' linksboven in de fotoshow.
De foto's die in de map staan die je hebt geopend, zijn te zien als miniaturen in het voorbeeldvenster. Foto's die je al hebt gebruikt voor je fotoproduct, zijn gemarkeerd met een groen vinkje. Je kunt een foto ook vaker laten terugkomen in een fotoproduct. Er wordt dan in plaats van een vinkje aangegeven hoe vaak de foto is gebruikt. Als je een map naar je fotoproduct sleept, worden alle fotovelden daarin gevuld met foto's uit deze map (maar niet uit eventuele submappen). Als het aantal foto's en fotovelden niet overeenkomt, kan het zijn dat fotovelden leeg blijven of een aantal foto's niet wordt gebruikt.
Bij de miniaturen komt er om video's een filmstrip te staan.
Er moet bij het invoegen van een video eventueel nog een decoder voor de bestandsindeling worden geïnstalleerd. Bevestig dit door op OK te klikken.
Je kunt maximaal 6 frames kiezen van een video op de harde schijf. Deze frames worden dan naast elkaar in een filmstrip (zonder kan ook) op een pagina van het fotoboek weergegeven.
Er kan eventueel ook een zogenaamde QR-code op de pagina worden geplaatst en de video wordt dan bij de bestelling in de onlinegalerij geüpload.
Je kunt een QR-code in een gedrukt fotoboek scannen met een smartphone of tablet en de video zo vaak als je wilt afspelen.
Hoe dat precies werkt, wordt uitgelegd in het hoofdstuk 'Werken met video's'.
Je kunt de weergavegrootte van de miniaturen wijzigen met de zoomknoppen onderaan de pagina of door de breedte van het selectiedeelvenster aan te passen.
Naast de zoomknoppen zijn er nog meer knoppen te vinden waar je de weergave in de fotoverkenner (sorteren, filteren, bestandsnaam weergeven/verbergen) en het gebruik van de geselecteerde foto als achtergrond mee kunt instellen. Je kunt ook een geselecteerde foto in het fotoproduct zoeken en de foto's filteren op gelegenheid (dezelfde opnamedatum) of gelijkenis (kleuropbouw).
In het contextmenu (door in het voorbeeldvenster op de rechtermuisknop te klikken) kun je kiezen uit verschillende weergave-, sorteer- en invoegopties:
Als je foto's toevoegt aan de map die je hebt geopend of verwijdert uit deze map en het bewerkscherm van de '{{softwarename}}'-software hebt openstaan, kan het zijn dat de nieuwe foto's niet worden weergegeven. Als je op deze knop klikt, leest het programma de map en de miniaturen opnieuw in.
Hiermee worden de geselecteerde foto's op het klembord geplaatst. Je kunt ze dan weer invoegen door op 'Plakken' te klikken.
Met de 'selectiefunctie' kun je foto's in verschillende mappen selecteren. De 'geselecteerde foto's' worden dan bij elkaar gezet om ze bijvoorbeeld in de fotoshow te kunnen bewerken.
Hiermee worden alle foto's in de geopende map geselecteerd of de selectie wordt opgeheven als ze al geselecteerd waren.
Hiermee worden de foto's gedeselecteerd in de map die je hebt geopend.
Hiermee wordt de map geopend die bij 'Instellingen' als 'Geselecteerde locatie voor foto's' is ingesteld.
Hiermee wordt de map die je hebt geopend, bij 'Instellingen' als 'Geselecteerde locatie voor foto's' ingesteld.
Hiermee wordt de fotoboekassistent gestart. (zie het hoofdstuk 'Fotoboekassistent').
Hiermee wordt de fotoshow gestart (zie het hoofdstuk 'Fotoshow'). Je kunt de fotoshow (een eigen programma waar je foto's mee kunt bewerken) ook starten door te dubbelklikken op de miniatuur.
Met deze knoppen kun je je eigen foto als achtergrond op de rechter- of linkerpagina of beide pagina's (dubbele pagina) invoegen. Een foto die je hebt ingevoegd als achtergrond, kan in tegenstelling tot achtergronden die bij de '{{softwarename}}'-software zijn meegeleverd, worden bewerkt in de fotoshow door erop te dubbelklikken.
Als je de foto al hebt gebruikt in het fotoproduct, wordt hiermee de pagina geopend waar je de foto hebt geplaatst. Als je de foto vaker hebt gebruikt, wordt als je hierop klikt steeds de volgende pagina geopend waar je de foto hebt geplaatst.
Deze functie is niet beschikbaar bij fotobestellingen!
Als je een foto hebt geselecteerd, worden hiermee foto's uit dezelfde map gezocht die bij dezelfde gelegenheid zijn gemaakt (op datum en tijdstip) en/of er hetzelfde uitzien. Je kunt de mate van de gelijkenis instellen met een schuifbalk.
Wil je een foto in je fotoproduct invoegen? Houd de linkermuisknop dan ingedrukt en sleep de foto uit het selectiedeelvenster naar het werkblad van het bewerkscherm of het gewenste fotoveld. De foto wordt dan in een fotoveld uitgelijnd.
Het fotoveld kan zich daarbij op twee manieren aanpassen:
Je kunt bij 'Instellingen' in de menubalk instellen wat het programma moet doen bij het toevoegen van foto's. Zie het hoofdstuk 'Instellingen'.
Stijlen zijn een verzameling van kant-en-klare pagina's (vooral voor kaften) met achtergronden, indelingen, cliparts, kaders, sjablonen en gekleurde randen en schaduw die volgens bepaalde regels op verschillende manieren kunnen worden gebruikt.
Wil je nog meer stijlen gebruiken? Klik dan op 'Meer...'. Nu wordt een apart venster geopend waar je nog meer stijlen kunt installeren. Bij stijlen die je al hebt geïnstalleerd, staat een groen vinkje.
De stijlen zijn voornamelijk bedoeld voor de fotoboekassistent, maar stijlen kunnen ook achteraf in het bewerkscherm worden gebruikt of gewijzigd, ook voor bepaalde pagina's.
Selecteer hiervoor een stijl aan de linkerkant. Als de kaft in het bewerkscherm is geopend, krijg je een voorbeeld van de kaft te zien en als een binnenpagina is geopend, zie je hier de opmaak voor binnenpagina's als voorbeeld.
Wil je een stijl op het hele fotoboek toepassen? Houd de muisknop in de assistent dan ingedrukt en sleep de stijl naar een pagina van het fotoboek. In het bewerkscherm kun je hiervoor de knop 'Stijl op enkele pagina's toepassen...' gebruiken of deze opdracht in het contextmenu gebruiken en dan alle pagina's invoeren.
De knop 'Stijl op enkele pagina's toepassen...' in het contextmenu (rechtermuisknop) of bij de stijlen als pictogram kan worden gebruikt om de stijl op bepaalde pagina's of delen van pagina's toe te passen.
Daarmee kun je aangeven dat je de geselecteerde stijl alleen op de kaft en/of een aantal pagina's (van pagina X tot Y) wilt toepassen. Hierbij staan X en Y voor de nummers van de eerste en laatste pagina waar de stijl op moet worden toegepast. Wil je de stijl maar op één pagina toepassen? Vul dan bij X en Y hetzelfde nummer in.
Zo kun je meerdere stijlen door elkaar gebruiken, zoals:
Een themaboek is een zo goed als kant-en-klaar fotoboek in een speciale stijl. Bij een themaboek is de volgorde van de verschillende stappen omgekeerd in vergelijking met de stijlen: Bij een themaboek wordt in tegenstelling tot bij een stijl het fotoboek eerst met de indelingen gevuld en pas daarna worden handmatig de foto's ingevoegd die op deze pagina's passen. Daarbij wordt de assistent niet gebruikt.
Meer informatie over het gebruik van themaboeken vind je op de pagina 'Werken met themaboeken' bij 'Stappen'.
Alleen verkrijgbaar bij een canvas met een baklijst en posters.
Hier kun je bij de keuze-opties een soort lijst uitzoeken en de lijst in de gewenste kleur vanuit het voorbeeldvenster naar de poster of canvas slepen. Je kunt er ook gewoon op dubbelklikken.
Alleen te gebruiken bij posters met een lijst. Hiermee kun je een kleur kiezen voor de passe-partout.
Alleen te gebruiken bij fotoproducten waarbij de designs worden ondersteund, zoals kalenders, wenskaarten, sommige fotocadeaus en wanddecoratie.
Designs zijn kant-en-klare pagina's met decoratieve objecten waar je foto's in kunt plaatsen en kunnen meestal maar op een paar punten of helemaal niet worden bewerkt. In het keuzemenu kun je kiezen uit verschillende categorieën designs of thema's voor het design. Er is standaard 'Alles weergeven...' ingesteld.
Je kunt nog meer designs downloaden door te klikken 'Meer downloaden' in het selectiedeelvenster (zoals wordt beschreven in het hoofdstuk 'Tips en trucs').
Een indeling is de rangschikking van velden (voor foto's en teksten) op de pagina van het product op het werkblad van het bewerkscherm.
Er worden kant-en-klare indelingen meegeleverd en je kunt ook je eigen indelingen opslaan en weer gebruiken voor een pagina.
DIT DEEL IS IN ONTWIKKELING
Er zijn nog meer categorieën voor indelingen die meestal pas kunnen worden gedownload en geïnstalleerd als een nieuwe stijl of een nieuw themaboek wordt gekozen.
De categorieën 'Favorieten' en 'Prullenbak' kunnen ook worden gebruikt voor andere objecten in de indeling.
Er is standaard ingesteld dat je alleen indelingen te zien krijgt die bij het aantal foto's passen op de pagina die je hebt geopend. Je kunt met het tweede keuzemenu bij de keuze-opties een ander aantal gebruikte foto's per pagina instellen.
Door te dubbelklikken op de miniatuur in het voorbeeldvenster, wordt de indeling voor beide pagina's gebruikt (indien mogelijk). Wil je de indeling voor maar één pagina gebruiken? Houd de linkermuisknop dan ingedrukt en sleep de indeling naar de juiste pagina. Of gebruik de knoppen onder in het voorbeeldvenster: 'Indeling toepassen op linkerpagina', 'Indeling toepassen op rechterpagina', 'Indeling toepassen op deze twee pagina's'.
In het keuzemenu kun je kiezen uit verschillende categorieën achtergronden of thema's voor de achtergrond. Er is standaard 'Alles weergeven...' ingesteld.
'Multicolor-achtergronden' zijn achtergronden met een patroon en je kunt hiervoor 12 verschillende kleuren met elk 3 helderheidsniveaus kiezen. Ze zijn niet beschikbaar voor alle fotoproducten.
Achtergronden met een reliëfopdruk zijn alleen beschikbaar voor een aantal wenskaarten en voor enkele harde kaften van fotoboeken. Ze zijn in de categorieën voorzien van een diamantpictogram om ze sneller te kunnen vinden. Er kan maar één soort reliëfopdruk worden gebruikt. Het is dus niet mogelijk bij één product bijvoorbeeld een achtergrond met transparante reliëfopdruk en een clipart met goud-reliëfopdruk te combineren.
Je kunt meer achtergronden downloaden en installeren door op 'Meer downloaden...' te klikken.
Je kunt een achtergrond invoegen door in het voorbeeldvenster te dubbelklikken op de miniatuur van de achtergrond. De achtergrond wordt dan op beide pagina's geplaatst. Wil je de achtergrond voor maar één pagina gebruiken? Houd de linkermuisknop dan ingedrukt en sleep de achtergrond naar de juiste pagina. Je kunt hier ook de knoppen onder in het voorbeeldvenster of in het contextmenu voor gebruiken.
Je kunt ook je eigen foto als achtergrond gebruiken.
Cliparts zijn afbeeldingen waar je je pagina's mee kunt opleuken.
In het keuzemenu kun je kiezen uit verschillende categorieën cliparts of thema's voor de cliparts. Er is standaard 'Alles weergeven...' ingesteld.
Zoek in het voorbeeldvenster een leuke clipart uit en sleep deze clipart naar het bewerkscherm. Je kunt de clipart plaatsen waar je maar wilt en groter of kleiner maken zonder kwaliteitsverlies.
Er kunnen nu ook cliparts met een reliëfopdruk (categorieën: 'Roségoud', 'Goud', 'Zilver', 'Transparant') worden gekozen voor pagina's waarbij dit mogelijk is.
Met een sjabloon snijd je een foto in een bepaalde vorm bij. De randen van de foto kunnen daarbij, afhankelijk van het gekozen sjabloon, duidelijk afsteken tegen de achtergrond of juist qua kleur passen bij de achtergrond.
Een kader is een combinatie van een sjabloon en een bijpassende clipart.
In het keuzemenu kun je kiezen uit verschillende categorieën sjablonen en kaders.
Sleep een sjabloon of kader uit het selectiedeelvenster naar de gewenste foto of het gewenste fotoveld op het werkblad. Je kunt meteen het resultaat zien.
Er kunnen nu ook kaders met een reliëfopdruk (categorieën: 'Roségoud', 'Goud', 'Zilver', 'Transparant') worden gekozen voor pagina's waarbij dit mogelijk is.