Door op de knop 'Op kaart markeren' te klikken, wordt er een gekleurde rand rond de gezochte plaats gezet. De kleuren en streepdiktes zijn vrij te kiezen. De markering kan bij 'Markeringen / tracks' worden gekozen en bewerkt of verwijderd.
Soms wil je op een landkaart aangeven waar een foto is gemaakt, waar je was of welke route je hebt gevolgd. Je kunt dan een landkaart toevoegen aan je fotoboek.
Tip:
De kwaliteit van de kaart in je fotoboek lijkt slecht. Je krijgt echter een 'voorbeeldkaart' te zien met een lagere resolutie om de hoeveelheid gegevens en de wachttijd bij het downloaden zo laag mogelijk te houden. Steeds als je de kaartuitsnede verandert, moet er door locr een nieuwe voorbeeldkaart worden gemaakt en gedownload. Als je een fotoboek bestelt, wordt deze voorbeeldkaart voor de productie vervangen door een kaart met een hoge resolutie. De wachttijden voor het downloaden worden zo tot een minimum beperkt.
Door in de werkbalk 'Nieuwe landkaart' te klikken, wordt het dialoogvenster 'Uitsnede kaart selecteren' voor het instellen van de kaart geopend.
Als je op de pagina voor een indeling hebt gekozen en een fotoveld selecteert voordat je op de knop 'Nieuwe landkaart' klikt, wordt de landkaart aan het fotoveld aangepast. Daarmee blijft de indeling van de pagina behouden.
Als je geen fotoveld hebt geselecteerd, wordt de landkaart op de hele linkerpagina van het fotoboek geplaatst.
Als op een dubbele pagina foto's met geodata staan, wordt automatisch een kaartuitsnede weergegeven die bij deze gegevens past.
Linksboven in de werkset 'Landkaarten bewerken' (de landkaart moet daarvoor zijn geselecteerd) bevindt zich een veld 'Zoeken' waar de gewenste plaats (naam van een plaats, eiland, land enzovoort) in kan worden ingevoerd. Als dat niet het gewenste resultaat oplevert (je zoekt bijvoorbeeld de plaats 'America' in Limburg, Nederland), kun je meer zoekwoorden toevoegen, zoals de postcode ('America 5966'), de provincie ('America Limburg') of het land ('America Nederland').
Door op de knop 'Op kaart markeren' te klikken, wordt er een gekleurde rand rond de gezochte plaats gezet. De kleuren en streepdiktes zijn vrij te kiezen. De markering kan bij 'Markeringen / tracks' worden gekozen en bewerkt of verwijderd.
De kaartuitsnede is mogelijk erg beperkt. Verschuif de uitsnede makkelijk met de muis binnen het veld. En schaal deze met de zoomknoppen in de werkset 'Landkaarten bewerken'. Met de toetsen '+' en '-' op het toetsenbord of het wiel van de muis kun je op de kaart in- en uitzoomen.
Hiermee kies je de gewenste kaartuitsnede.
In de werkset 'Landkaarten bewerken' kun je, als de landkaart is gemarkeerd, hier een vliegroute voor aanmaken. Voer daarvoor een startpunt en een plaats van bestemming in en klik op 'Vliegroute aanmaken'.
De vliegroute wordt nu op de kaart weergegeven, en ook bij de 'Markeringen' in de werkset 'Bewerken'. Daar kan de vliegroute worden geformatteerd en ook weer worden verwijderd door op 'Bewerken' te klikken.
Hier kunnen bijvoorbeeld de lijnkleur en -dikte of het streeppatroon (doorlopend, streepjes, gestippeld …) worden geformatteerd. Verder kan de route worden 'gladgemaakt'. Voor de vliegroute wordt altijd de kortste verbinding tussen twee punten gekozen, maar door de vervorming van de landkaart wordt dit vaak als gebogen lijn of boog weergegeven. Wil je liever een vlakkere boog of een rechte lijn? Dan kun je met de schuifbalken de boog aanpassen of met tussenstops in meerdere rechte segmenten opdelen.
Als je tevreden bent met de kaartuitsnede, kun je bij 'Landkaarten bewerken' een stijl voor de kaart uitzoeken. Momenteel kun je kiezen uit drie stijlen, maar dit kunnen er in de toekomst nog meer worden.
Elke wijziging van de kaartinstellingen is direct zichtbaar op de pagina.
Als je een landkaart hebt geselecteerd, worden in de werkset 'Bewerken' de functies voor ''Markeringen / tracks aangegeven.
GPX (GPS Exchange Format) is een bestandsindeling voor geodata om gegevens tussen verschillende programma's uit te wisselen. En een 'track' is een geordende lijst van punten met coördinaten waar een route mee wordt beschreven. Bij GPS-tracks worden deze punten in de genoemde GPX-indeling opgeslagen.
Met veel smartphones of digitale camera's kun je automatisch met de geodata van de gemaakte foto een GPX-track uitstippelen. En op internet zijn enkele programma's en diensten te vinden waarmee je door de punten op een kaart te zetten of zelfs alleen door de geografische gegevens van de foto's door te geven, een GPX-track kunt maken en opslaan.
Zulke GPX-tracks kunnen als routes op de landkaart worden weergegeven.
Daarmee voeg je een GPX-track aan een landkaart toe. Als je hierop klikt, wordt een browser geopend waar je het GPX-bestand (*.gpx) in kunt zoeken en openen.
Als de route (deels) boven de kaartuitsnede ligt, wordt de kaart automatisch zo verschoven en geschaald dat de hele route te zien is.
Met de instellingen voor 'Kleur' en 'Breedte' kun je de weergave van de route op de landkaart nog aanpassen.
Je kunt ook meerdere GPX-tracks aan een landkaart toevoegen en deze met verschillende kleuren en streepdiktes van elkaar onderscheiden.
Een voorbeeld van hoe je een route met 'Google My Maps' kunt maken, vind je in de 'Veelgestelde vragen over landkaarten'.
De foto's van deze dubbele pagina als markeringen aan de landkaart toevoegen
Je kunt deze functie alleen gebruiken als minimaal één foto op deze dubbele pagina geodata bevat.
Deze markeringen (pins op landkaarten) zijn speciale kaders en geven aan waar op de landkaart de betreffende foto is genomen.
Je kunt de markeringen ook door andere geschikte kaders vervangen. Kijk eens in de categorie 'Symbolen voor landkaarten' om iets passends te vinden. Of zoek met 'Extra inhoud installeren...' in het downloadportaal in dezelfde categorie 'Symbolen voor landkaarten' (een subcategorie van 'Reis') naar geschikte pins voor landkaarten. Je kunt de markeringen net als alle andere kaders ook anders inkleuren.