De fotoshow

De fotoshow is de centrale programmamodule voor het bewerken van je foto's. Je kunt hiermee een foto verbeteren door bijvoorbeeld de functies over- of onderbelichting, contrastverbetering, kleureffecten of rode-ogen-correctie te gebruiken. Verder kun je foto's ook bewerken door een foto bijvoorbeeld zwart-wit te maken, de kleuren te wijzigen in sepia of de foto er te laten uitzien als een olieverfschilderij of een tekening.

En je kunt foto's en video's ook beheren met behulp van de fotoshow door ze te waarderen, een titel te geven en er commentaar bij te zetten.

De fotoshow opstarten

Bij de installatie van de {{softwarename}} software wordt een pictogram op het bureaublad en in het startmenu geplaatst. Hiermee kun je de fotoshow meteen opstarten. In de fotoshow zijn in deze modus extra functies te vinden die niet kunnen worden gebruikt voor één foto. Zo kun je bijvoorbeeld door mappen navigeren, meerdere foto's achter elkaar (of tegelijk) bewerken, foto's en video's zoeken of waarderen en veel andere functies gebruiken die alleen nuttig zijn voor meerdere foto's of mappen.

Als je toch maar één foto wilt bewerken, zijn de opdrachten die niet kunnen worden gebruikt, ook niet te zien. Zo heb je een goed overzicht.
In het contextmenu van een fotobestand vind je de knop 'Fotoshow'.
Als je hierop klikt, wordt de fotoshow opgestart en de geselecteerde foto geopend om te kunnen worden bewerkt.
Als je al een foto hebt toegevoegd en geselecteerd, kan de fotoshow ook via de knop 'Bewerken...' bij de werkset 'Foto' in de werkbalk worden geopend. Je kunt de fotoshow ook openen door erop te dubbelklikken.

Let op:

je kunt je video's nu ook in de fotoshow bekijken. Maar je kunt ze, anders dan foto's, alleen via het video-bewerkscherm in de {{softwarename}} software bewerken.

De {{softwarename}} software opstarten

Je kunt de fotoshow voor één foto opstarten door te dubbelklikken op de miniatuur van de foto in het selectiedeelvenster van de {{softwarename}} software of door te dubbelklikken op een foto die je al hebt geopend op het werkblad van het bewerkscherm (een indeling).
Je kunt deze opdracht (fotoshow) ook in het contextmenu van de foto vinden.
De foto wordt dan in de fotoshow geopend en kan hier worden bewerkt.

Als je een foto bewerkt in de fotoshow, wordt er alleen een kopie van de originele foto gemaakt en bewerkt. Als je de fotoshow afsluit, wordt deze kopie in plaats van de originele foto in de indeling ingevoegd.

Je hoeft je daarom niet af te vragen waarom de originele foto mogelijk niet is voorzien van een groen vinkje. Als de map is bijgewerkt, verschijnt de kopie bij de miniaturen en deze foto is dan ook voorzien van een groen vinkje.

Opbouw van het bewerkscherm

Boven in de fotoshow vind je menu-items waarmee je dingen kunt instellen en hulpteksten kunt openen en andere knoppen kunt vinden waarmee je functies kunt starten of foto's kunt bewerken. Aan de linkerkant vind je het selectiedeelvenster voor de knoppen die voor het kiezen van het soort gereedschap overzichtelijk in verschillende categorieën zijn opgedeeld. In het midden van het werkblad is de foto weergegeven. Daaronder bevindt zich de werkbalk met veelgebruikte functies voor het werkblad, zoals zoomen, waarderen, navigeren enzovoort. En aan rechterkant zijn nog een aantal functies te vinden.

Als zelfstandig programma opgestart

Als je de fotoshow opstart als zelfstandig programma (door te klikken op het pictogram op het bureaublad of in het startmenu), is op het werkblad eerst de fotoshow-fotoverkenner te zien (zoals bij de '{{softwarename}}'-software maar dan over de hele breedte van het venster) waarbij je mappen en foto's die je wilt bewerken, kunt kiezen.

Hier vind je links het bestandsbeheer met de naam van de gekozen map en eronder een lijst van de beschikbare submappen.

Rechts worden in het voorbeeldvenster de miniaturen van de submappen en foto's weergegeven. Meteen daarboven vind je links een knop met de naam van de bovenliggende map. Klik hierop als je naar deze map wilt gaan.

Als je dubbelklikt op de miniatuur van een submap of klikt op het pijltje aan het einde van de regel, wordt deze map geopend.

Let op:

je ziet het bestandsbeheer niet als je maar één foto in de fotoshow hebt geopend.

Als je dubbelklikt op een foto, wordt deze foto op het werkblad geplaatst om hem daar te kunnen bewerken.

Je kunt weer teruggaan naar de mappenweergave door te klikken op 'Terug' linksboven.

Voor het bewerken van een foto buiten de '{{softwarename}}'-software om

Als je dubbelklikt op een foto in de fotoverkenner van het bewerkscherm of op het werkblad of de pagina, wordt deze foto meteen in de fotoshow geopend. Er worden dan geen mappen weergegeven waar je een andere foto uit kunt kiezen. Je kunt weer teruggaan naar het bewerkscherm (na het bewerken van de foto) door te klikken op 'Terug' linksboven.

Werken met de fotoshow

Een foto openen

  • Navigeer met de fotoverkenner van fotoshow door de gegevensdragers en mappen van je computer en kies de foto uit die je wilt bewerken.
  • Of open de foto vanuit de fotoverkenner door erop te dubbelklikken of vanuit het werkblad van de '{{softwarename}}'-software
  • Of open de foto op het bureaublad of de verkenner door te klikken op 'Fotoshow' in het contextmenu.

De menu-items

'Lokale foto's'

Hier worden de mappen en foto's weergegeven die op je computer zijn opgeslagen.

'Online foto's'

Hier worden de albums, gebeurtenissen en foto's weergegeven die in CEWE myPhotos zijn aangemaakt.

'Help'

Hiermee wordt de Help-pagina (deze) van '{{softwarename}}' in je webbrowser geopend.

'Instellingen'

Hiermee wordt een dialoogvenster geopend met instellingen voor de fotoshow.

Is bijna hetzelfde als de instellingen in de '{{softwarename}}'-software (zie hoofdstuk 'Instellingen').

'Aanmelden'

Hiermee kun je je aanmelden bij CEWE myPhotos.

De knoppen 'Lokale foto's / online foto's' en 'Aanmelden' zijn alleen te gebruiken als je de fotoshow als zelfstandig programma hebt opgestart.

De hoofdwerkbalk

Let op:

Hier zijn alle knoppen te zien die in de werkbalk kunnen staan. Afhankelijk van wat je aan het bewerken bent in de fotoverkenner, is er maar een deel van de knoppen te zien. Knoppen die je niet kunt gebruiken, kun je meestal ook niet aanklikken.

Opslaan...

Hiermee kun je de bewerkte foto onder een nieuwe naam opslaan.

Uploaden

Is alleen geactiveerd als je CEWE myPhotos als fotobron hebt aangevinkt bij de instellingen!

CEWE myPhotos is een dienst waarmee je je foto's in een eigen fotobron op internet (in de cloud) kunt opslaan en later weer kunt gebruiken. Je kunt hiermee altijd en overal met een apparaat met internet (smartphone, tablet, computer) je foto's gebruiken (hier is een programma of app voor nodig).

Je moet je hiervoor registreren en aanmelden.

Welke foto's (moeten worden geüpload)?

Alle foto's of alleen foto's met een bepaald aantal sterren?

Waarheen?

Alleen uploaden

De gekozen foto's worden geüpload en worden daarbij niet aan een gebeurtenis of collectie toegewezen.

In nieuw event

Hiermee kun je een nieuw event aanmaken. Als mogelijke bestandsnaam wordt de naam weergegeven van de fotomap die je hebt geopend, maar je kunt elke naam invullen voor de gebeurtenis die je maar wilt.

Als je klikt op 'OK', worden de foto's die je hebt uitgekozen bij de gewenste gebeurtenis geüpload. Bij gebeurtenissen die je zelf hebt aangemaakt, worden de foto's ingedeeld in 'Jaargebeurtenissen' met als bovenste niveau het jaartal van de oudste foto.

In bestaand event

Hiermee wordt de foto opgeslagen in een gebeurtenis die al in CEWE myPhotos is aangemaakt.

In nieuwe collectie

Hiermee kun je een nieuwe collectie aanmaken. Als mogelijke bestandsnaam wordt de naam weergegeven van de fotomap die je hebt geopend, maar je kunt elke naam invullen voor de collectie die je maar wilt.

In bestaande collectie

Hiermee wordt de foto opgeslagen in een collectie die al in CEWE myPhotos is aangemaakt.

Verschil tussen 'event' en 'collectie'?

Een 'event' heeft altijd betrekking op een bepaalde periode, zoals 'Mama's 60e verjaardag' of 'Vakantie New York 2016'. De foto's worden automatisch aan de opnamedatum toegewezen.

Een 'collectie' is een willekeurige verzameling van foto's met hetzelfde overkoepelende onderwerp, zoals 'Receptfoto's' of 'Ons gezin'. Een collectie kan in CEWE myPhotos voor anderen worden vrijgegeven om ze bijvoorbeeld met vrienden te delen. Hier kunnen anderen ook foto's in je collectie uploaden (vroegen werden collecties ook albums genoemd).

Bewerken

Je ziet deze knop alleen als je foto's in de fotoverkenner hebt geopend om ze te bewerken en er één foto te zien is op het werkblad. De knoppen aan de linkerkant van het venster worden hiermee weergegeven of verborgen. De gereedschappen zijn in het selectiedeelvenster links in thema's opgedeeld.

Ongedaan maken

Hiermee wordt de vorige bewerking die je hebt uitgevoerd, teruggezet en de opdracht wordt ongedaan gemaakt. (je kunt deze functie alleen gebruiken als je al een opdracht hebt uitgevoerd).

Herhalen

Hiermee wordt de laatste opdracht die je ongedaan hebt gemaakt, weer uitgevoerd. De laatste opdracht die je ongedaan hebt gemaakt, wordt dus eigenlijk weer ongedaan gemaakt. (je kunt deze functie alleen gebruiken als je al een opdracht ongedaan hebt gemaakt).

Selectietools

De 'Selectietools' zijn alleen te zien als je foto's in de fotoverkenner hebt geopend om ze te bewerken. Ze zijn in een kleine staande werkbalk op het werkblad of rechts van het werkblad te vinden.

Handje

Een alternatief voor de scrollbalken. Hiermee wordt de weergave van een gezoomde foto met de linkermuisknop verschoven.

Selectietool lasso

Houd de linkermuisknop ingedrukt en trek de lasso om een deel van de foto die je wilt 'vastleggen' om te bewerken.

Selectietool rechthoek

De rechthoek is een selectiemogelijkheid die je met de muis op de foto groter en kleiner kunt maken en met formaatgrepen kunt aanpassen (elastiekfunctie). Als de selectie te klein is voor de formaatgrepen, zijn ze niet te zien. Maar is de rand wel aan te passen.

Selectietool Ovaal

Net als de rechthoek, maar dan in de vorm van een ovaal.

Deel selecteren

Je kunt met het functiemenu 'Deel selecteren' je selectie verbeteren door de drukken op de knop:

Toevoegen

Nog een deel selecteren zonder dat het vorige deel wordt gedeselecteerd.

Verwijderen

Nog een deel binnen het geselecteerde deel selecteren of een deel knippen dat uit het vorige deel wordt verwijderd.

Deselecteren

Hiermee wordt het deel verwijderd dat je hebt geselecteerd.

Omkeren

Hiermee valt alles wat in het selectiekader ligt, buiten het selectiekader en omgekeerd.

Selectie verbeteren

Hiermee wordt de functie voor het verbeteren van de selectie geopend.

Selectie verbeteren

Als wat buiten het selectiekader valt, wordt verborgen (helemaal ingekleurd). Het geselecteerde gebied is gedeeltelijk transparant, maar blijft voorlopig zichtbaar.

Vlakken bewerken

Werkt als een kwast waarmee vlakken met dezelfde kleurwaarden aan de selectie worden toegevoegd of eruit worden gehaald.

Details bewerken

Werkt als een penseel of gum waarmee je de selectie kun veranderen door met de cursor te bewegen.

Formaat

Schuifbalk of numerieke invoer voor het instellen van de grootte van de kwast of het penseel.

Weergavemodus

Hiermee kunnen de kleur en de transparantie van de selectie worden ingesteld. De standaardkleur is rood, maar er kan voor betere zichtbaarheid ook een andere kleur worden ingesteld.

Aanpassingen worden alleen toegepast in het deel dat is geselecteerd (dit is bijvoorbeeld handig bij de 'Rode-ogen-correctie', maar ook om een effect alleen bij een bepaald deel te gebruiken).

De onderste werkbalk

De onderste balk is meteen onder de foto te vinden die je zojuist hebt geopend. Hier worden niet altijd alle knoppen weergegeven, dat ligt eraan of je het programma als aparte toepassing of vanuit de '{{softwarename}}'-software hebt opgestart.

Met de onderste werkbalk kun je de weergave van de gekozen foto wijzigen en door de gekozen mappen navigeren. Er zijn zo bovendien snel enkele veelgebruikte functies beschikbaar.

De knoppen

De zoomfuncties

Links in de werkbalk vind je de symbolen van een loep (met '+' en '-') en de zoomschuifbalk. Hiermee kun je de weergave van de gekozen foto vergroten of verkleinen.

De waarderingssterren

Niet beschikbaar als je de foto vanuit de '{{softwarename}}'-software hebt geopend!

Je kunt met de waarderingssterren snel en makkelijk een foto waarderen of de waardering wijzigen. Hoe mooier en geslaagder je een foto vindt, des te hoger het aantal sterren moet zijn. De mooiste foto's die je het meest geslaagd vindt, krijgen 5 sterren. De foto's die je niet geslaagd vindt, krijgen maar één ster of je geeft ze helemaal geen sterren.

De navigatieknoppen

Je kunt met de navigatieknoppen steeds de eerste foto in de map (pijl naar links met een streepje ervoor), de vorige foto (pijl naar links), de volgende foto (pijl naar rechts) of de laatste foto in de map op het werkblad plaatsen.

Foto selecteren

Je kunt met deze knop een foto selecteren en later gebruiken in een fotoboek of later bestellen. In de fotoverkenner van de '{{softwarename}}’ is een eigen map 'Geselecteerde foto's' te vinden waar deze foto's worden verzameld.

Volledig scherm

Als je klikt op 'Volledig beeld' (met twee diagonale pijlen) wordt het beeld volledig weergegeven. Het beeld wordt op het volledige beeldscherm weergegeven. Je kunt het volledige beeld weer sluiten door op dezelfde knop te klikken in de werkbalk (verschijnt als je met de muis beweegt) of te drukken op de esc-toets op het toetsenbord.

De foto draaien

Met de knoppen 'Linksom draaien' en 'Rechtsom draaien' (de ronde pijltjes) kun je de gekozen foto rechtsom (met de klok mee) of linksom (tegen de klok in) draaien.

Knop 'Verwijderen'

Je moet je goed bedenken of je deze knop wilt gebruiken, want als je op 'Leg in prullenbak' (de prullenbak) klikt, verplaats je de originele foto naar de prullenbak van je besturingssysteem. Als je de prullenbak leegmaakt, wordt de foto definitief verwijderd.

De knoppen

Veel knoppen en effecten hebben een menu voor instellingen. Het resultaat ervan is meteen te zien bij het voorbeeld. Je kunt dan ook klikken op de knop 'Naar standaardwaarden terugzetten', waardoor de wijzigingen die je hebt doorgevoerd, ongedaan worden gemaakt. Je kunt de wijzigingen opslaan door te klikken op 'OK'. Of klik op 'Annuleren' als je niet tevreden bent met het resultaat en je het gereedschap of effect niet wilt gebruiken. De foto wordt niet dan bewerkt.

Bij een aantal gereedschappen kun je dit menu of de instellingen niet gebruiken. Deze knoppen worden meteen gebruikt en je kunt niet klikken op 'Annuleren'. De foto wordt meteen bewerkt. Je kunt op de knop 'Ongedaan maken' in de werkbalk klikken om de instelling weer ongedaan te maken.

Je kunt vaak meerdere gereedschappen achter elkaar gebruiken bij dezelfde foto.

Deze actieve knoppen zijn opgedeeld in groepen en je kunt ze openen door onderaan op de knop te klikken. Dit zijn de groepen waar je uit kunt kiezen:

Aanpassingen

Hier vind je alle knoppen die te maken hebben met het aanpassen van een foto of een gedeelte van een foto.

Rode-ogen-correctie

'Rode ogen' ontstaan vaak bij foto's met flits in een donkere omgeving. Daarbij wordt door de flits de doorbloedde (daarom rode) achtergrond van de ogen van de persoon die in het donker is gefotografeerd en daarom grote pupillen heeft, verlicht en dat ziet er niet mooi uit. Je kunt met deze functie in de meeste gevallen de rode ogen automatisch retoucheren.

Juist als er meerdere gezichten met rode ogen op de foto staan, is het aan te raden om elk paar ogen (of elk oog apart) te retoucheren door dit oog of de ogen te selecteren. Je vermijdt daardoor het probleem dat ook andere rode delen van de foto (bijvoorbeeld de mond) worden gecorrigeerd.

Bijsnijden

Omrand het gewenste gedeelte van de foto eerst met de selectietool en klik dan op het knop 'Bijsnijden'. Alles buiten het kader wordt weggesneden (alleen rechthoekige selectie, vanbinnen).

Bijsnijden

'Uitsnijden' is een functie om foto's semiautomatisch uit te snijden. Hiermee kunnen de achtergrond en onbelangrijke delen op de foto worden verwijderd die rond het uit te snijden onderwerp staan.

Gebruikelijke en aanbevolen werkwijze:

Foto's waarbij het onderwerp duidelijk afsteekt tegen de achtergrond, zijn heel makkelijk uit te snijden. Maar met wat geduld en door rustig met de muis te bewegen, is het ook mogelijk om moeilijke foto's uit te snijden.

Aan de linkerkant is een voorbeeld van een foto te zien die in de fotoshow is geopend.

Je moet andere functies in de fotoshow uitvoeren voordat je de foto gaat uitsnijden.

Hier is bijvoorbeeld de schaduw nog wat lichter gemaakt.

Klik op de knop 'Uitsnijden', houd de linkermuisknop ingedrukt en trek met de selectietool een ruim selectiekader om het object. Het selectiekader bestaat hierbij uit een dikke lijn.

Zodra je de muis loslaat, sluit de lijn (het begin en einde worden met elkaar verbonden). De brede lijn verandert in een stippellijn die normaal wordt gebruikt bij de selectielasso.

Klik daarna op 'Uitsnijden' aan de linkerkant.

Je selectie en de gebieden in de selectie die erop lijken, worden automatisch geselecteerd en moeten waarschijnlijk worden weggehaald. Deze vlakken worden doorzichtig gemarkeerd. (doorzichtig omdat eventueel later nog te zien moet zijn wat zich eronder bevindt).

Dat wordt 'maskeren' genoemd en de ingekleurde delen worden een 'masker' genoemd.

De standaardkleur van het masker is rood, maar er kan voor betere zichtbaarheid ook een andere kleur worden ingesteld, bijvoorbeeld als er ook veel rood in de foto zelf zit.

Een automatische functie werkt bijna nooit perfect. Zo schijnt hier op enkele plekken nog blauwe lucht door: tussen arm en been, bij de knieholte en bij de schoenen. En bij het shirt van de voetballer is er iets te veel gemaskeerd (bij de uitgesneden foto zou hier dan een gat te zien zijn).

Daarom kan de foto met 'Selectie verbeteren' nog worden nabewerkt en gecorrigeerd.

Er zijn bij 'Selectie verbeteren' twee methoden om de foto te corrigeren: 'Vlakken bewerken' en 'Details bewerken' met bij elke methode twee knoppen: 'Toevoegen' en 'Verwijderen'.

Denk eraan dat de gemaskeerde vlakken niet bij de selectie horen en met 'toevoegen' en 'verwijderen' wordt bedoeld dat een vlak aan de selectie wordt toegevoegd of uit de selectie wordt verwijderd. Als je iets toevoegt, is het niet meer gemaskeerd en als je iets verwijderd, wordt het gemaskeerd. En wat gemaskeerd is, wordt verwijderd als de foto wordt bijgesneden. Wat niet gemarkeerd is, blijft zichtbaar.

Vlakken bewerken

Hiermee worden automatisch delen gekozen met dezelfde of een soortgelijke kleur.

De cursor werkt daarbij als een kwast. De dikte van de kwast kan naar wens worden aangepast. Bij 'Vlakken bewerken' kun je vaak beter werken met een dunne penseel, want aangrenzende vlakken worden meteen mee geselecteerd.

Je kunt met een combinatie van 'Toevoegen' en 'Verwijderen' tot een acceptabel resultaat komen.

De vlakken zijn soms te klein of staan te ver van elkaar af om automatisch te worden herkend. Bij deze foto is dat bijvoorbeeld te zien bij de rechterschoen van de voetballer (de noppen en de uiteinden van de veters). In dit geval kun je het best de tweede methode gebruiken.

Details bewerken

De cursor werkt bij het bewerken van details als een penseel (bij het verwijderen) en als een gum (bij het toevoegen). Dat betekent dat je met 'Verwijderen' op het masker schildert en met 'Toevoegen' het masker weggumt: handmatig en zonder automatische functie. Daarbij is het vaak aan te raden in te zoomen om preciezer te kunnen werken.

Een goede muis en een vaste hand helpen hierbij.

Als je klaar bent met uitsnijden, er geen achtergrond meer doorschijnt en er geen ongewenste gaten bij het bij te snijden onderwerp te zien zijn, kan de uitsnede worden toegepast.

Neem de uitsnede over door te klikken op 'Toepassen' aan de linkerkant.

Dat is het resultaat van het uitsnijden in de '{{softwarename}}'-software.

En zo ziet de uitgesneden foto met een eigen foto van een stadion als achtergrond er dan in het fotoproduct uit.

Er is nog een lichte schaduw toegevoegd zodat het bijgesneden onderwerp duidelijker afsteekt tegen de achtergrond.

Aan de balk met het percentage kun je steeds zien wat de voortgang van het zoeken is. Eerst worden de foto's op gezichten doorzocht en daarna worden de gezichten aan personen gekoppeld.

Het is natuurlijk altijd lastig om haren, takken of andere kleine details goed uit te snijden. Bedenk daarom of elke haarstreng op de foto belangrijk is en of het zich wel loont om deze kleine details heel precies uit te gaan snijden. Minder is soms meer.

Aan X-as spiegelen

Aan Y-as spiegelen

Hiermee wordt de foto of het gekozen gedeelte van de foto horizontaal of verticaal gespiegeld.

Horizon corrigeren

Hiermee kun je de foto recht uitlijnen met een schuifbalk. De randen van de foto worden daarbij aangepast en bijgesneden zodat er geen witte delen overblijven.

Helderheid & contrast

Hiermee kun je de helderheid en het contrast met schuifbalken instellen om onder- of overbelichting te corrigeren.

Achtergrondfoto

Hiermee wordt de foto automatisch vervaagd met vooraf ingestelde waarden. Dit is bijzonder geschikt voor foto's die je als achtergrond wilt gebruiken.

Vervagen

Hierbij vind je verschillende schuifbalken waarmee je het volgende kunt instellen:

Onscherpte Hiermee wordt het percentage van de onscherpte (vervaging) geregeld.

Verzadiging wijzigen Bij een negatieve waarde wordt de foto vervaagd en bij een positieve waarde worden de kleuren duidelijker gemaakt.

Naar wit verbergen Hierbij wordt een witte sluier over de foto gelegd. Ziet eruit als mist.

Foto-optimalisatie

Schaduwen lichter maken

Hiermee worden donkere delen van de foto lichter gemaakt.

Beeldruis verminderen

Hiermee wordt de beeldruis verminderd die bij vaak ontstaat als de belichting slecht is. Let op: dit heeft ook invloed op het contrast van de foto.

Stralende ogen

Hiermee wordt het contrast verhoogd en de schaduw rond de ogen verminderd (met automatische gezichtsherkenning).

Mooi portret

Hiermee worden automatisch rimpels geretoucheerd, wordt de schaduw iets lichter gemaakt en krijgt het gezicht een gezonde teint (met automatische gezichtsherkenning).

Optimaliseren

Hiermee wordt de foto geoptimaliseerd, dat wil zeggen dat het contrast, de helderheid, de kleur enzovoort worden aangepast.

Kleureffecten

Hier vind je alle knoppen die te maken hebben met het aanpassen van de kleur van een foto of een gedeelte van een foto.

Sepia

Met het sepia-effect ziet je foto eruit als een oude, vergeelde foto. Je kunt met de schuifbalk instellen hoe vergeeld de foto moet zijn.

Grijswaarden

Hiermee wordt de kleurinformatie van de foto verwijderd en er wordt een zwart-witfoto van gemaakt.

Anders kleuren

Hiermee kun je bepaalde kleuren versterken. Je kunt met de schuifbalk instellen wat de kleursterkte en kleurnuance moet zijn.

Gammacorrectie

Bij de gammacorrectie kun je het wiskundige verloop van de curven van de middelste kleurhelderheid verschuiven. Het voordeel hiervan is dat de donkerste en lichtste pixels niet worden veranderd. Je kunt alleen de waarden hiertussen verschuiven, waardoor de foto lichter of donkerder wordt. Dat vindt niet lineair plaats maar proportioneel in een curve die aan beide uiteinden afvlakt. Dat wil zeggen dat de helderheidswaarden in het midden het scala sterker worden verschoven dan de waarden die meer aan de uiteinden liggen. Je kunt een foto hiermee lichter of donkerder maken zonder al te veel kwaliteitsverlies. Maar je moet dit niet overdrijven.

Extra rood, extra blauw, extra groen Hiermee kun je de gammawaarde voor een bepaald kleurkanaal instellen.

Omkeren

Hiermee worden de kleuren van de foto omgekeerd en er wordt zogezegd een negatief van de foto gemaakt. Je kunt hierbij elk kleurkanaal (rood, groen, blauw) apart instellen en daarnaast is het ook mogelijk om de helderheid om te keren.

Transparantie

Hiermee wordt de dekking van de foto of een deel van een foto verminderd.

Stilistische effecten

Hier vind je alle knoppen waarmee je foto's creatief kunt bewerken.

Sterke contouren

Zwakke contouren

Als je een van deze effecten gebruikt, wordt er in je foto gezocht naar contrasterende randen die worden afgebeeld als contouren. De foto ziet er dan uit als een lijntekening met een dikkere (sterkere) en een dunnere (zwakkere) pen.

Olieverfschilderij

Hiermee ziet je foto eruit als een olieverfschilderij. Je kunt door de dikte van het penseel in te stellen, het schilderij meer of minder abstract maken.

Houtskooltekening

Zo ziet je foto eruit als een kunstenaar de foto met houtskool zou natekenen. Met 'Sterkte' kun je de dikte van de lijnen of de dikte van het houtskool op het blad instellen.

3D tegels

Met dit effect wordt je foto op een muur van tegels geprojecteerd. Je kunt hierbij de grootte van de tegels (rastergrootte) en de diepte van de voegen (lijndiepte) tussen de tegels instellen.

Gepixeld

Hiermee wordt je foto gepixeld in effen vierkante blokjes. Hoe hoger je de sterkte hebt ingesteld, hoe abstracter het resultaat wordt.

Dit effect is in combinatie met een selectiedeelvenster geschikt om bijvoorbeeld om privacyredenen een kenteken van een auto of een gezicht op een foto onherkenbaar te maken.

Fotocollage

Hiermee wordt je foto in rijen en kolommen opgedeeld. Je kunt de cellen ook met de toevalgenerator ten opzichte van elkaar draaien. Je kunt het aantal rijen en kolommen, de breedte en kleur van de randen en de draaihoek van de cellen instellen. De startwaarde voor de toevalsgenerator beïnvloedt de toevallige verdeling van de cellen als de draaihoek niet 0 is.

Tip:

Je krijgt heel uniek en mooi resultaat als je de maximale draaihoek instelt op 0 en de kleur van de randen ook op 0 zet. De randen worden hierdoor doorzichtig en je kunt de afstand tussen de cellen van je foto regelen door de breedte van de rand aan te passen.

Posters

Met dit effect worden de kleuren van de foto teruggebracht in vlakken, waardoor de foto eruitziet als een plakkaat.

Waterkringen

Hiermee wordt het effect van concentrische waterkringen nagebootst, zoals een steen die je in het water gooit. Je kunt hierbij de frequentie (lengte van de kringen) en de amplitude (hoogte van de kringen) instellen.

Airbrush-effect

Hiermee ziet je foto eruit alsof het met kleur op een doek is gespoten. Je kunt de dichtheid van de punten instellen.

Prismalenzen

Hiermee wordt een prismafilter nagebootst (effectlens voor fotocamera's). Je kunt hierbij het aantal herhalingen of prisma's instellen.

Fotogegevens bewerken

Hiermee kun je de Exif-gegevens bewerken en weergeven.

Het 'exchangeable image file format' (Exif) is een internationale standaard waarmee wordt bepaald hoe bij een digitale foto zogenaamde metagegevens worden opgeslagen. De digitale camera slaat al een deel van de metagegevens op als de foto wordt gemaakt (cameramerk, cameramodel, opnamedatum, resolutie, brandpuntsafstand, belichtingsduur, diafragma enzovoort). De belangrijkste gegevens worden opgeslagen onder de 'Cameragegevens'.

De waardering hoort trouwens ook bij de metagegevens.

Je kunt nog meer metagegevens invullen om de foto's te beheren:

Opnamedatum

De opnamedatum wordt weergegeven maar kan ook worden bewerkt.

Titel

Hier kun je een korte titel voor je foto invoeren of de titel wijzigen.

Beschrijving

In het veld 'Beschrijving' kun je de foto kort beschrijven.

Trefwoorden

Trefwoorden zijn handig als je later een bepaalde foto of meerdere foto's wilt zoeken. Een trefwoord moet een begrip zijn dat kort is beschreven. Je kunt hier meerdere trefwoorden invoeren en ze van elkaar scheiden met een puntkomma. Voorbeelden: 'Vakantie, Middellandse Zee, Mallorca, Anouk, strand' of 'Familie, Anouk, verjaardag, cadeau'.

Copyright

Onder 'Copyright' kan de naam van degene worden ingevuld die de gebruiks- en reproductierechten op de foto in handen heeft. Dat is in de meeste gevallen de fotograaf zelf, maar het kan bijvoorbeeld ook een bedrijf zijn dat de foto's in opdracht heeft laten maken of de reproductierechten heeft gekocht.

Maker

Als maker wordt meestal de naam ingevuld van de fotograaf of degene die het auteursrecht bezit. Hierbij kun je foto's van meerdere fotografen van elkaar scheiden.

Commentaar

Hier kun je persoonlijke of technische opmerkingen invullen over de foto of de gelegenheid waarbij de foto is gemaakt.

De knop 'Alles weergeven...'

Als je op deze knop klikt, worden alle metagegevens die in het fotobestand zijn opgeslagen, weergegeven op de manier zoals ze ook door de camera of een fotobewerkingsprogramma zijn ingevoerd. Deze metagegevens kunnen niet worden bewerkt, zijn afhankelijk van de gebruikte camerasoftware en zijn vaak alleen begrijpelijk voor fotodeskundigen.

Personen vinden

'Personen vinden' inschakelen

Je kunt 'Personen vinden' in de instellingen van de fotoshow in- en uitschakelen.

Klik daarvoor op 'Instellingen' (boven in de menubalk) en vervolgens vind je het betreffende vakje bij de 'Fotobronnen' onder het kopje 'Personen vinden'.

Als je de functie 'Automatisch foto's op personen in deze map doorzoeken:' inschakelt, wordt voor de map die eronder staat, de functie 'Personen zoeken' geactiveerd.

Er kan zo nodig ook een andere map worden gekozen.

Personen vinden

Methode 1:

Klik links bij de keuze-opties op 'Personen'.

Op het werkblad verschijnt de knop 'Nu gezichtsherkenning starten' met daaronder de optie om automatisch foto's op personen te doorzoeken (als er foto's worden toegevoegd) en de mogelijkheid om nog een andere map te selecteren.

Methode 2:

Klik links in de miniaturen met de rechtermuisknop op de gewenste (start)map die op personen moet worden doorzocht en klik in het contextmenu met de linkermuisknop op 'Personen vinden'.

Let op:

De gezichtsherkenning is erg computerintensief en dit kan dan ook lang duren.

Afhankelijk van het aantal foto's en de grootte van de bestanden kan het vinden van personen de eerste keer enkele uren duren. Je kunt in de tussentijd gewoon verder werken.

Als de fotoshow wordt afgesloten en het zoeken van personen nog niet is voltooid, wordt er gewoon verder gezocht als de software weer wordt opgestart.

Aan de balk met het percentage kun je steeds zien wat de voortgang van het zoeken is. Eerst worden de foto's op gezichten doorzocht en daarna worden de gezichten aan personen gekoppeld.

Let op:

Bij het vinden van personen worden personen die een zonnebril op hebben of in een andere richting kijken, mogelijk verkeerd toegewezen. Soms worden er ook gezichten herkend die helemaal geen gezichten zijn.

Personen weergegeven

Als er in de keuze-opties op 'Personen' wordt geklikt, worden de gevonden personen met een voorbeeldfoto of een deel van een foto als omslagfoto bij de miniaturen en op het werkblad als personenoverzicht weergegeven.

Rechtsonder op de omslagfoto wordt het aantal gevonden foto's met deze persoon weergegeven en linksonder staat de naam van deze persoon. Als deze persoon nog geen naam heeft, verschijnt in plaats daarvan een liggend streepje.

Door bij de miniaturen op de omslagfoto te klikken of op het werkblad op de foto te dubbelklikken, worden op het werkblad alle foto's weergegeven waarop de betreffende persoon is herkend.

Markering van gezichten in- en uitschakelen

Waar op de foto is een gezicht gevonden?

In de werkbalk vind je bij 'Personen' de opties:

Alle personen markeren

Hiermee wordt elk gezicht dat in de foto's is gevonden, met een kader gemarkeerd. Als voor de betreffende persoon al een naam is ingevoerd, verschijnt deze naam in de buurt van de markering.

Alleen deze persoon markeren

Hiermee worden alleen de gezichten gemarkeerd van de persoon die je hebt gekozen.

Markeringen verbergen

Hiermee worden de markeringen weer verwijderd.

Omslagfoto van persoon wijzigen

Heeft de gezichtsherkenning een niet zo flatterende omslagfoto voor een persoon opgeleverd?

Geen probleem! Stel dan gewoon een andere foto als omslagfoto voor deze persoon in.

Selecteer daarvoor een foto waarop het gezicht van de persoon meer geschikt is als omslagfoto en klik vervolgens in de werkbalk bij 'Personen' op 'Als omslagfoto gebruiken'.

Nu wordt een uitsnede van het gezicht van de persoon op deze foto als omslagfoto gebruikt.

Personen een naam geven

Je kunt elke persoon op de foto's een naam geven. Onder de miniatuur verschijnt een potloodpictogram zodra je er met de muis over veegt. Klik op het potlood. Nu verschijnt een veld waar je de naam in kunt invoeren. De fotogegevens worden bijgewerkt en de naam verschijnt dan links bij de miniaturen.

Tip:

Het kan natuurlijk voorkomen dat verschillende personen dezelfde naam hebben. Als je bijvoorbeeld foto's van twee verschillende personen hebt die allebei 'Bart Janssen' heten, kan deze naam ook twee keer voor de verschillende personen worden opgeslagen. Dat levert geen problemen op.

Personen samenvoegen

Het kan voorkomen dat een bepaalde persoon meerdere keren wordt herkend, maar als verschillende personen wordt gezien. Dan kunnen deze groepen van personen tot één persoon worden samengevoegd.

Je kunt dit doen door de groep personen die al een naam heeft en verder alle groepen personen waarop deze persoon zonder naam te zien is, te selecteren en vervolgens in de werkbalk op 'Samenvoegen' te klikken.

Of je klikt bij de persoon zonder naam op het potloodpictogram en voert dan geen nieuwe naam in, maar kiest een van de namen uit de lijst die dan wordt uitgeklapt.

Verkeerd toegewezen foto bij persoon verwijderen

Als een foto aan de verkeerde persoon is toegewezen, kan deze handmatig weer worden verwijderd.

Daarvoor moet in de werkbalk bij 'Personen' het vakje voor 'Alleen deze persoon markeren' zijn aangevinkt.

Klik op de markering van het verkeerd toegewezen gezicht. Vervolgens verschijnt een lijst van de beschikbare personen waar je dit gezicht aan kunt toevoegen. Hier kun je verder een nieuwe naam invoeren. Als je op de weergegeven naam klikt, kun je een andere naam invoeren om het gezicht aan een andere persoon toe te wijzen of op 'Niet [naam]' klikken als het gezicht niet aan een andere persoon moet worden toegewezen.

Deze foto is dan niet meer aan de betreffende persoon toegewezen en wordt dan bij de persoon verwijderd. De foto wordt dan zonder naam bij de virtuele persoon weergegeven.

Persoon of personen verbergen

Er zijn vast ook veel personen herkend die per toeval als figuranten op de foto staan en helemaal niet interessant zijn.

Om de lijst van miniaturen van personen overzichtelijker te maken, kunnen deze figuranten bij de miniaturen worden geselecteerd (er kunnen ook meerdere foto's tegelijk worden geselecteerd) en in de werkbalk worden verwijderd door op 'Verbergen' te klikken.

Ze worden dan niet meer als personen weergegeven, maar als 'Naamloos'.