Kleurzweem corrigeren

Iedereen is hier vast bekend mee. Oude analoge kleurenfoto's uit de jaren 50 tot 70 krijgen door veroudering vaak een duidelijke kleurzweem. Om zo'n kleurzweem te corrigeren, moet de foto eerst worden gedigitaliseerd. Daarvoor kun je de foto inscannen of met een digitale camera fotograferen, maar je kunt hiervoor ook een service inschakelen die dit voor je doet. Veel goede scanners, digitale fotocamera's en fotoservices maken gebruik van functies waar automatisch mee wordt geprobeerd de kleurzweem te verwijderen. Maar als dat niet of niet goed werkt, moet je zelf aan de slag. Daarvoor moet je eerst weten hoe kleuren werken en moet je je in de kleurentheorie verdiepen.

Dit is een kleurenwiel:

In dit kleurenwiel worden twaalf hoofdkleuren in een cirkel weergegeven. De complementaire kleuren liggen daarbij steeds tegenover elkaar en de zes lijnen in het midden van de kleurencirkel, die een ster vormen, verbinden een kleur steeds met beide zogenaamde triadische kleuren.

Welke rol de triadische kleuren spelen, komt later aan bod.

Dit is een goed voorbeeld van een oude foto met kleurzweem

Daarbij zien we meestal een rode zweem over de foto, maar er zijn ook foto's die te blauw, te groen of te geel zijn.

Dat hangt van veel factoren af, bijvoorbeeld aan hoeveel licht de foto is blootgesteld, aan temperatuur en vocht bij het bewaren en met name om welk fotopapier het gaat. Bij zo'n kleurzweem is niet te veel van een bepaalde kleur gebruikt (hoewel het wel zo lijkt), maar worden een of beide triadische kleuren min of meer vernietigd (zie kleurenwiel) als gevolg van chemische verouderingsprocessen. In dit geval zit er dus niet te veel rood in de foto, maar te weinig blauw en geel.

Omdat het lastig en erg tijdrovend kan zijn om de kleurzweem door het toevoegen of versterken van de ontbrekende kleuren te verwijderen, laten we je een iets makkelijkere manier zien om het probleem op te lossen.

De kleurzweem met de fotoshow verwijderen

We openen de foto in de fotoshow en klikken op 'Kleureffecten' en vervolgens op 'Gammacorrectie'.

In de 'Gammacorrectie' kunnen we kiezen uit vier schuifbalken. Eén keer 'Gamma' voor alle kleuren en een 'Extra modificator' voor de kleur rood, groen en blauw.

Met de 'Extra rood modificator' maken we de foto minder rood tot de kleuren enigszins in evenwicht zijn.

Dat de foto daardoor donkerder wordt, negeren we voor nu even. De foto kan trouwens ook lichter worden!

De foto wordt nu donkerder omdat we de rode kleur hebben weggehaald en er te weinig van de andere kleuren in de foto zit.

We moeten de foto dus nog wat lichter maken met de bovenste schuifbalk 'Gamma' voor alle kleuren.

Daarna kan met de andere kleuren nog wat worden 'gefinetuned'. De lucht is niet blauw genoeg. - We voegen nog wat 'Extra blauw' toe. Het zand ziet er te flets uit. - Dus we voegen nog wat 'Extra rood' toe. Enzovoort. Speel wat met de kleuren tot het resultaat bevalt.

En als we niet tevreden zijn: Dan klikken we gewoon op 'Naar standaardwaarden terugzetten' en beginnen we weer van voren af aan.

En als de kleuren goed zijn, klikken we op 'OK' om het resultaat over te nemen.

Als laatste stap kunnen we de foto verder bewerken door op 'Foto-optimalisatie' en daarna op 'Optimaliseren' te klikken. Daarmee wordt de foto nog wat scherper gemaakt en wordt het contrast verbeterd.
Vervolgens slaan we de foto op door op 'Opslaan...' of 'Terug' te klikken.

Directe vergelijking

Voor
Na

De stappen kunnen als volgt worden samengevat:

  • Haal de dominante kleur eerst weg met een 'Extra modificator'.
  • Stel alle kleuren dan met de algemene instelling 'Gamma' zo in tot de juiste helderheid is bereikt.
  • Speel nog wat met de kleuren en gebruik daarna de functie 'Optimaliseren'.
  • Sla het resultaat op.

Tip:

Ook een verkeerde witbalans bij een digitale foto kan een kleurzweem veroorzaken. Dit kan achteraf met dezelfde werkwijze worden verholpen.