Designelementen of opmaakelementen zijn in principe alle elementen die voor het ontwerpen van een fotoproduct worden gebruikt. Dat zijn onder andere: - Basiselementen zoals foto's, teksten en ook landkaarten (daar zijn eigen veelgestelde vragen voor), elementen als versiering zoals pagina-achtergronden, cliparts en maskers en randen, decoratieve elementen zoals gekleurde randen, schaduwen of hoekopties voor foto's en kant-en-klare hulpmiddelen voor makkelijk ontwerpen, zoals indelingen, stijlen, themaboeken en designs
De foto's zijn links naast het werkblad in de miniaturen te vinden, net als achtergronden, cliparts, sjablonen & kader en de kant-en-klare hulpmiddelen.
De knoppen voor het invoegen van teksten en landkaarten zijn te vinden in de werkbalk boven het werkblad.
De decoraties zijn in de werkset 'Decoreren' rechts van het werkblad te vinden.
U kunt in het selectiedeelvenster via de knop 'Extra inhoud installeren' meer sjablonen en kaders, cliparts, achtergronden, stijlen, themaboeken en indelingen online uit ons 'add-on-portal' (downloadpagina voor uitbreidingen) downloaden. Ze worden automatisch geïnstalleerd en kunnen meteen worden gebruikt.
Je vindt achtergronden in het selectiedeelvenster.
Je kunt met het keuzemenu in het selectiedeelvenster een bepaalde categorie kiezen en de selectie daarmee beperken. Als je dubbelklikt op een miniatuur in het selectiedeelvenster, wordt deze achtergrond op de dubbele pagina geplaatst. Wil je een achtergrond alleen gebruiken voor een linker- of rechterpagina? Selecteer de achtergrond dan, houd de linkermuisknop ingedrukt en sleep de achtergrond naar de gewenste pagina. Onder in de werkbalk in het voorbeeldvenster zijn ook knoppen te vinden waarmee je achtergronden kunt invoegen.
Als je de achtergrond op alle pagina's wilt gebruiken, hoef je dit niet voor elke pagina apart te doen. Je kunt deze functies ook vinden in het contextmenu (rechtermuisknop op de miniatuur).
Als er op een pagina geen achtergrond wordt ingevoegd, blijft de achtergrond wit.
Het gaat hierbij puur om miniaturen om op een beeldscherm weer te kunnen geven.
Achtergronden met een hoge resolutie voor de druk of afdruk van foto's zijn beschikbaar voor de productie. Als de bestelling wordt afgesloten, krijgt de productievestiging alleen een referentie van de originele foto met hoge resolutie te zien. Aan de hand van deze referentie wordt bij de productie het achtergrondbestand met hoge resolutie gebruikt en gedrukt. Dit wordt zo gedaan om grote hoeveelheden gegevens bij de installatie van deze software en bij de bestelling te voorkomen.
In het objectvenster (onder de miniaturen van de foto's) vind je de knoppen 'Foto als achtergrond op beide pagina's', 'Foto als achtergrond links' en 'Foto als achtergrond rechts'. Met deze knoppen kun je de foto die je hebt geselecteerd, instellen als achtergrond op beide pagina's of op de linker- of rechterpagina van je fotoboek.
In tegenstelling tot de standaardachtergronden kun je de foto die je als achtergrond hebt ingesteld, op het werkblad selecteren en bewerken met de fotoshow. Je kunt de foto hiermee bewerken en de kleur of helderheid aanpassen of een foto-effect gebruiken.
Je kunt achtergronden in de software niet bewerken.
Tip: Maak en bewerk zelf achtergronden met je eigen foto's. Zo kun je foto's één voor één bewerken in de fotoshow.
Dat is alleen mogelijk als je je eigen foto's als achtergrond gebruikt.
Met de 'fotoshow' kun je je foto's bewerken.
Bij het tabblad 'Aanpassingen' is ook de knop 'Vervagen' te vinden. Je kunt de foto met de schuifbalken naar wens verbergen of onscherp maken. Bevestig je instellingen door op 'OK' te klikken. De gegevens worden nu door het programma omgerekend.
Belangrijk: de originele bestanden blijven behouden!
Je kunt de bewerkte foto nu meteen in het fotoboek plaatsen door te klikken op 'Terug'.
Tip: Klik eens op de knop 'Achtergrondfoto' (ook onder 'Aanpassen'). Dat is een speciaal foto-effect waarmee je foto wordt voorbereid om als stijlvolle achtergrond te worden gebruikt. Met het effect 'achtergrondfoto' wordt je foto eigenlijk 'vervaagd' met vooraf ingestelde standaardwaarden.
In het objectvenster (onder de miniaturen voor de foto's) vind je de knoppen 'Foto als achtergrond op beide pagina's', 'Foto als achtergrond links' en 'Foto als achtergrond rechts'. Met deze knoppen kun je de foto die je hebt geselecteerd, instellen als achtergrond op beide pagina's of op de linker- of rechterpagina van het fotoboek dat je hebt geopend.
Je vindt hier verder de knoppen 'Foto als achtergrond op alle pagina's', 'Foto als achtergrond links' en 'Foto als achtergrond rechts. Met deze knoppen kun je de foto die je hebt geselecteerd, instellen als achtergrond op alle dubbele pagina's of op alle pagina's op de linker- of rechterpagina's van je fotoboek.
Als je een al ingevoegde clipart selecteert, verschijnt in de werkset 'Bewerken' de functie 'Kleuren en spiegeling'.
In de kolom 'Voor' zijn de originele kleuren van de clipart te zien en in de kolom 'Gewijzigd' kan een originele kleur door een andere kleur worden vervangen. Door op de originele kleur te klikken, wordt de betreffende kleur weer teruggezet.
De clipart kan met de nieuwe kleurinstellingen worden opgeslagen door te klikken op 'Als voorbeeld opslaan'. Deze clipart is dan terug te vinden in de miniaturen en kan zo verder worden gebruikt. Zo blijft het originele clipart behouden.
Bij te dunne lijnen en te kleine vlakken blijft de reliëfopdruk niet goed zitten, bij te grote vlakken loopt de lak uit en droogt onregelmatig. Zo kan ook bij de reliëfopdruk schade ontstaan. Daarom hebben we minimale en maximale afmetingen voor elk object met een reliëfopdruk ingesteld, zodat er maar binnen bepaalde waarden kan worden geschaald.
Met een sjabloon (voorheen 'passe-partout') snijd je een foto in een bepaalde vorm bij. De randen van de foto kunnen daarbij, afhankelijk van het gekozen sjabloon, duidelijk afsteken tegen de achtergrond of juist qua kleur passen bij de achtergrond.
Voorbeelden van sjablonen:
Een kader is een combinatie van een sjabloon en een bijpassende clipart.
Voorbeelden van kaders:
In het keuzemenu kun je kiezen uit verschillende categorieën sjablonen en kaders.
Sleep een sjabloon of kader uit het selectiedeelvenster naar de gewenste foto of het gewenste fotoveld op het werkblad. Je kunt meteen het resultaat zien.
Met een sjabloon kun je je foto's een bepaalde vorm geven. Delen van een foto worden hierbij afgedekt door een sjabloon (ze worden 'doorzichtig'). Je kunt zo heel makkelijk maar doeltreffend je eigen foto's een andere vorm geven, fotocollages maken of meerdere foto's met overgangen in elkaar over laten lopen.
Als je een al ingevoegd sjabloon selecteert, verschijnt in de werkset 'Bewerken' de functie 'Sjabloon configureren' met de knoppen 'Aan de X-as (boven en beneden verwisselen)' en 'Aan de Y-as (rechts en links verwisselen)' om het sjabloon verticaal en horizontaal te spiegelen. Hierbij wordt alleen het sjabloon en niet de foto zelf gespiegeld.
Het gespiegelde sjabloon kan worden opgeslagen door te klikken op 'Als voorbeeld opslaan'. Dit sjabloon is dan terug te vinden in de miniaturen en kan zo verder worden gebruikt. Zo blijft het originele sjabloon behouden.
Als je een al ingevoegd kader selecteert, verschijnt in de werkset 'Bewerken' de functie 'Kader configureren'. Hiermee kun je het clipartgedeelte van het kader ook een andere kleur geven. Bij de kleurinstelling vind je de knoppen 'Aan de X-as (boven en beneden verwisselen)' en 'Aan de Y-as (rechts en links verwisselen)' om het kader verticaal en horizontaal te spiegelen. Hierbij wordt alleen het kader en niet de foto zelf gespiegeld.
Het gespiegelde kader met eventuele aangepaste kleuren kan met de nieuwe instellingen worden opgeslagen door te klikken op 'Als voorbeeld opslaan'. Dit kader is dan terug te vinden in de miniaturen en kan zo verder worden gebruikt. Zo blijft het originele kader behouden.
Bij te dunne lijnen en te kleine vlakken blijft de reliëfopdruk niet goed zitten, bij te grote vlakken loopt de lak uit en droogt onregelmatig. Zo kan ook bij de reliëfopdruk schade ontstaan. Daarom hebben we minimale en maximale afmetingen voor elk object met een reliëfopdruk ingesteld, zodat er maar binnen bepaalde waarden kan worden geschaald.
Een reliëfopdruk is een extra stap bij de productie. Hier zijn vanwege het extra werk en de materiaalkosten extra kosten aan verbonden, maar het indrukwekkende resultaat is het allemaal waard.
Een reliëfopdruk kan alleen worden gekozen bij een aantal fotoboeken met harde kaft en voor een aantal wenskaarten. Deze reliëfopdruk kan dus niet worden gebruikt voor objecten op binnenpagina's en deze knop is dan inactief.
Over de productie:
Bepaalde delen van de kaft, zoals teksten, gekleurde randen en speciaal daarvoor ontworpen cliparts en kaders (of delen daarvan) kunnen een reliëfopdruk krijgen. Deze delen worden bij een extra stap in het productieproces bedrukt met lak, waardoor deze delen gaan glanzen en de kleuren nog beter uitkomen. Bij de goud-, zilver- en roségoud-reliëfopdruk wordt de lak als lijmlaag aangebracht en daarna wordt flinterdun metaalfolie op het papier gedrukt, waardoor de lak goed blijft zitten. Als de metaalfolie is aangebracht, wordt de overtollige folie van de kaft afgeborsteld (deze techniek wordt ook gebruikt voor bladgoud).
Beperkingen:
Als je voor een object een reliëfopdruk hebt gekozen, wordt dit ook tijdelijk weergegeven met een animatie (zie hieronder) als je het object selecteert of kort nadat je de reliëfopdruk hebt ingevoegd of ingeschakeld.
In het selectiedeelvenster voor stijlen, cliparts en kaders zijn de categorieën 'Goud', 'Zilver', 'Roségoud' en 'Transparante opdruk' te vinden die aan het pictogram van een diamant te herkennen zijn.
In het downloadportaal ('Extra inhoud installeren...') kies je boven bij 'Kleur/reliëfopdruk' voor 'Reliëfopdruk', 'Transparante reliëfopdruk', 'Goud-reliëfopdruk', 'Roségoud-reliëfopdruk' of 'Zilver-reliëfopdruk' om op de opdruk te filteren.
Ja, normaal gesproken kan de reliëfopdruk worden gewijzigd, maar er kan alleen een andere kleur opdruk of in plaats van een metallic opdruk de transparante reliëfopdruk worden gekozen. Het zou geen probleem moeten zijn om van goud naar roségoud of zilver te gaan of andersom, maar in plaats van de transparante reliëfopdruk een metallic opdruk kiezen gaat niet omdat dan er dan meerdere kleuren over de objecten heen gaan.
Delen van pagina's met een reliëfopdruk mogen niet worden gebogen of geknikt omdat er hierdoor scheuren kunnen ontstaan en de reliëfopdruk kan loslaten. Ook een reliëfopdruk die dicht op de rand staat, kan licht worden beschadigd. Daarom mag een object met een reliëfopdruk ook niet in de vouw van de kaft (links en rechts naast de rug van het boek) of de rug van het boek worden geplaatst of de dicht op de de rand worden gezet. Daarom wordt hier het effect 'Reliëfopdruk' automatisch uitgeschakeld.