Veelgestelde vragen over kalenders

De antwoorden:

Hoe kan ik een kalender maken?

Als je het bewerkscherm voor kalenders opent, wordt eerst het startdialoogvenster 'Hoe wil je je kalender vormgegeven?' weergegeven. Dit venster kun je met 'Niet meer weergeven' ook permanent uitschakelen. Daarna wordt de 'Designselectie' geopend en niet pas na het bepalen of je voor een creatieve kalender of designkalender gaat.

'Creatieve kalenders' kun je zelf opmaken in het bewerkscherm, maar hier gaat wel meer werk en tijd in zitten.

'Designkalenders' kun je maar zeer beperkt of zelfs helemaal niet bewerken. Je kunt eigenlijk alleen foto's invoegen en eventueel teksten invoeren. Vaak is er een ander basisdesign met meer (of minder) foto's en (indien beschikbaar) kun je een andere kleurencombinatie uitzoeken. Maar de kalenderinhoud zelf kan niet worden bewerkt of gewijzigd. Daardoor kun je heel snel en makkelijk een mooie kalender maken.

Op de vraag hoe je een kalender kunt maken, wordt antwoord gegeven in het hoofdstuk 'Productgroepen' → 'Het bewerkscherm voor kalenders'

Wat is een creatieve kalender?

Dat zijn de vrij vorm te geven kalenders.

'Vrij te ontwerpen' betekent:

  • Dat je de fotovelden voor foto's, teksten en kalenderelementen (kalenderinhoud, maand, jaar) zelf kunt vergroten/verkleinen en verschuiven.
  • Je kunt hiermee van de standaardindelingen je eigen indelingen maken, opslaan en opnieuw gebruiken.
  • Je kunt de kalenderelementen andere kleuren geven en de lettergroottes in procenten wijzigen.
  • Bij afspraken- en familiekalenders kun je zelf het aantal rijen en de titels van rijen instellen.
  • Je kunt zelfs voor elke maand een andere kalenderinhoud gebruiken als je dat wilt.

Wat is een designkalender?

Een designkalender is vastgelegd en kan maar voor een deel worden bewerkt. Je kunt eigenlijk alleen foto's invoegen en eventueel teksten invoeren.

Vaak zijn er alleen basisdesigns met meer (of minder) foto's en bij de 'multicolordesigns' kun je kiezen uit meerdere kleurencombinaties.

Waarom moet ik bij sommige kalenders een toeslag betalen?

Het gaat daarbij om premium designs. Deze kalenders worden gemaakt door professionele designbureau's en hier gaat veel werk in zitten, wat natuurlijk ook weer leidt tot extra kosten. Voor deze kalenders wordt daarom een kleine 'designtoeslag' gevraagd. Je kunt dit bedrag zien bij de basisdesigns. Deze designtoeslag hoeft pas te worden betaald als je de kalender ook daadwerkelijk bestelt.

Is er ook een assistent voor kalenders?

Er is helaas geen assistent waar je kalenders mee kunt opmaken.

Hoe kan ik de startmaand en het jaar wijzigen?

Meteen in het dialoogvenster 'Designselectie' of in de 'Productdetails' van de kalender (in de software rechtsonder) kun je instellen in welk jaar en met welke maand de kalender moet beginnen.

Een kalenderjaar bestaat altijd uit 12 maanden en begint met de maand die je hebt ingesteld.

Hoe kan ik bij designkalenders de kleur van de kalenderinhoud wijzigen?

Dit is alleen mogelijk bij de 'MULTICOLOR-kalenders'. Je kunt boven in het selectiedeelvenster bij 'Designs' de basiskleur voor je kalenderdesign instellen.

Je vindt hier ook alle designs met een andere indeling en een ander aantal foto's en tekstvelden.

Hoe kan ik bij creatieve kalenders de kleur van de kalenderinhoud wijzigen?

Als je in het bewerkscherm voor kalenders op de kalenderinhoud (de tabel met de dagen), het jaartal of de naam van de maand klikt, wordt de werkset 'Bewerken' voor 'Kalenderinhoud bewerken' geopend.

Bij 'Kleurencombinatie wijzigen' kun je kiezen uit veel kleurenschema's waar je achtergronden, lijnen en teksten van de kalenderinhoud een mooie kleur mee kunt geven. Daaronder kun je het lettertype voor alle teksten en getallen op de pagina van de kalender instellen. En daaronder kun je weer instellen hoe groot het lettertype moet zijn. De lettergrootte is aangegeven als percentage van de oorspronkelijke lettergrootte omdat de letters van de tekstelementen niet allemaal even groot zijn. Zo wordt de grootte van alle letters en cijfers gelijkmatig aangepast. Let erop dat lange namen van weekdagen niet buiten de cel staan en over andere weekdagen heen komen te staan.

Direct in het bewerkscherm kun je zien op welke punten de kalenderinhoud verschilt.

Je kunt het jaartal en de naam van de maand op dezelfde manier veranderen. Als je voor de kalenderelementen kalenderinhoud, maanden en jaartallen dezelfde instellingen gebruikt, passen ze goed bij elkaar. Maar je mag hier natuurlijk ook van afwijken als het resultaat je bevalt.

Bij 'Overige functies' kun je de instellingen voor alle of geselecteerde pagina's van de kalender (maanden) in het bewerkscherm voor kalenders overnemen, waarbij de kalenderinhoud hetzelfde is.

Kan ik mijn eigen indeling maken?

Alleen bij vrij op te maken, creatieve kalenders. Op het werkblad van het bewerkscherm voor kalenders kun je de pagina's van je kalender vormgeven en vanuit het selectiedeelvenster foto's invoegen. Je kunt zelfs een indeling met fotovelden en teksten maken en opslaan als je eigen indeling. Of gebruik een kant-en-klare indeling.

Hoe kan ik feestdagen op de kalender markeren?

In de werkset 'Bewerken' → 'Kalenderinhoud bewerken' en bij de productdetails (onder in het venster) kun je de regio instellen en aangeven of je feestdagen en vakanties op de kalender wilt zetten.

Let op: Dit is niet bij alle kalenders mogelijk omdat ze hier niet geschikt voor zijn. Controleer of de namen van de feestdagen niet over de volgende dag heen staan. Je moet dan de lettergrootte verkleinen, een geschikte kalenderinhoud gebruiken of de namen van feestdagen niet op de kalender zetten.

Kijk of de juiste regio is ingesteld. De feestdagen verschillen namelijk vaak per regio.

Hoe kan ik mijn eigen teksten op de kalender zetten?

Onder 'eigen invoer' verstaan we speciale datums die je zelf kunt invullen.

In de werkset 'Bewerken' → 'Kalenderinhoud bewerken' kun je bij 'Eigen invoer' teksten toevoegen en/of bewerken.

Je kunt een naam, datum of zelfs een foto kiezen die dan op de kalender te zien zal zijn. Je kunt bovendien aangeven of het hierbij gaat om een jaarlijks terugkerende datum gaat, bijvoorbeeld een verjaardag.

Let op:

Eigen invoer kan alleen worden gebruikt bij kalenders die hier geschikt voor zijn. Dat wil zeggen dat ze alleen te zien zijn op kalenders waarbij genoeg plaats is en als het door het design of de kalenderinhoud wordt ondersteund.

Als er niet genoeg plaats is voor de foto, wordt eventueel alleen de naam weergegeven. Als zelfs daar geen plaats voor is, worden helemaal geen eigen teksten weergegeven.

Kies dan een indeling of een geschikt design waarbij je hier genoeg plaats voor hebt.


Hoe kan ik mijn kalender in kolommen opdelen?

Bij sommige creatieve kalenders, zoals verjaardags- en familiekalenders, kun je ook kolommen in je kalender invoegen.

Door te dubbelklikken op de kalenderinhoud, worden de 'Kalenderinstellingen' geopend. In het tabblad 'Kolommen' kun je het aantal kolommen instellen. Je kunt bij de titels van de kolommen dan de naam van je familieleden invullen, zodat elk familielid zijn eigen deel van de kalender heeft voor zijn notities en afspraken. In de eerste regel van de titels komt dan de titel voor de eerste kolom te staan, in de tweede regel de titel voor de tweede kolom, enzovoort.

Tip: Heb je bij een afsprakenkalender de weergave van feestdagen aangevinkt? Maak dan één kolom meer aan voor de kalenderinhoud dan je eigenlijk nodig hebt en laat de eerste kolom leeg. Anders is er in de eerste kolom misschien geen plaats meer voor notities omdat hier de naam van de feestdag staat.

Hoe kan ik voor elke maand een andere kalenderinhoud kiezen?

Dat werkt alleen bij vrij op te maken, creatieve kalenders.

Je kunt een andere kalenderinhoud kiezen door een nieuwe indeling in te stellen. Klik daarvoor links op 'Indelingen'. Kies linksboven een andere categorie uit. Gebruik daarna een andere indeling door deze indeling naar een pagina op het werkblad te slepen. Je kunt deze indeling nu bewerken. Gebruik de nieuwe kalenderinhoud en plaats je foto's één voor één op deze pagina.

Tip: Heb je nieuwe indelingen gemaakt door standaardindelingen te bewerken? Sla deze dan op, want hier kun je veel tijd mee besparen als je meer kalenders of andere pagina's wilt maken of bewerken.

Hoe kan ik het design wijzigen?

In het bewerkscherm vind je bij 'Designs' en 'Indelingen' de knop 'Basisontwerp wijzigen'. Je kunt hiermee weer de designselectie openen en een ander basisontwerp kiezen.

Let op: Als je het basisontwerp wijzigt, worden alle bewerkingen weer ongedaan gemaakt. Je begint dus weer met een lege kalender.

Wat is het verschil tussen standaard papier en fotopapier?

Een kalender kan worden besteld met standaard papier of fotopapier, afhankelijk van het formaat dat je hebt gekozen. Een kalender met standaard papier is een kalender die bestaat uit gedrukte pagina's. Hier wordt elke pagina apart gedrukt voor hoge kwaliteit en daarna wordt de kalender pas samengesteld. De kalender met fotopapier bestaat uit foto's die één voor één zijn afgedrukt. Het fotopapier is hoogglanspapier, waardoor je foto's er briljant uitzien.

Hoe kan ik mijn kalender opslaan?

Klik daarvoor in de werkbalk op 'Opslaan als...'. Er wordt een dialoogvenster geopend en hierin kun je de opslaglocatie en bestandsnaam voor de kalender kiezen.

Kan ik ook foto's in mijn kalender bewerken?

Je kunt foto's die je hebt ingevoegd, bewerken met de fotoshow. Dubbelklik hiervoor met de linkermuisknop op de foto die je wilt bewerken. Nu wordt de fotoshow geopend en je kunt hier kiezen uit verschillende knoppen waar je de foto mee kunt bewerken.

Hoe kan ik pagina's in de kalender omwisselen?

Je kunt pagina's in de kalender als volgt omwisselen: Klik rechts in het venster op een pagina. Houd de linkermuisknop ingedrukt en verschuif de geselecteerde foto nu. Als je een pagina verschuift, worden de namen van de maanden automatisch aangepast zodat alle maanden nog in de juiste volgorde staan.