Werken met indelingen

Wat is een indeling?

Een indeling bestaat uit een of meer lege fotovelden en eventueel tekstvelden en andere objecten die op de pagina te zien zijn. De positie, het formaat en de uitlijning van deze objecten kunnen worden bewerkt.

Je kunt deze functies ook nog gebruiken als velden al zijn gevuld met foto's of teksten.

Je kunt nieuwe velden invoegen met de knoppen 'Nieuw fotoveld plaatsen' of 'Nieuw tekstveld plaatsen' in de werkbalk. Meer informatie hierover is te vinden bij 'Foto's aan de indeling toevoegen en bewerken' en 'Teksten aan de indeling toevoegen en bewerken'.

Een indeling kiezen

Klik in het selectiedeelvenster op 'Indelingen'.

In het keuzemenu voor indelingen zijn vaak minimaal twee keuze-opties te vinden.

De indelingen zijn voor een beter overzicht opgedeeld in categorieën. Je kunt zo ook makkelijker alleen indelingen in een bepaalde stijl gebruiken voor je fotoproduct.

Alleen bij fotoboeken!

In het keuzemenu kun je kiezen uit verschillende voorgesorteerde categorieën voor de indelingen:

Hiermee worden alle beschikbare indelingen weergegeven.

Via het contextmenu (rechtermuisknop) kun je een geselecteerde indeling naar de prullenbak verplaatsen. Je kunt dan later beslissen of je deze indeling wilt herstellen of definitief wilt verwijderen.

Als je een themaboek hebt gekozen, worden hier alle indelingen uitgefilterd die in het themaboek kunnen worden gebruikt.

Via het contextmenu (rechtermuisknop) kun je een geselecteerde indeling opslaan als favoriet. Deze indeling is dan terug te vinden in de categorie 'Favorieten'.

Gedraaid Indelingen met minimaal één gedraaid (wat schuiner geplaatst) fotoveld. De foto's overlappen elkaar ook deels en daardoor lijkt het alsof de foto's als het ware in het fotoboek zijn 'gegooid'.

Er zijn nog meer categorieën voor indelingen die meestal pas kunnen worden gedownload en geïnstalleerd als een nieuwe stijl of een nieuw themaboek wordt gekozen.

Bij andere producten, bijvoorbeeld wenskaarten of wanddecoratie, zijn de indelingen opgedeeld in de categorieën 'Staand' of 'Liggend'. Bij kalenders worden de indelingen in categorieën ingedeeld op het soort kalender en de positie van de kalender.

Er zijn niet altijd in alle categorieën indelingen beschikbaar voor een bepaald aantal foto's per pagina. Deze categorie is dan niet terug te vinden in de lijst. Kies dan een ander aantal foto's per pagina.

In het tweede keuzemenu kun je instellen hoeveel foto's je op elke pagina wilt plaatsen. Je krijgt dan alleen de indelingen met dit aantal foto's te zien.

Door te dubbelklikken op de miniatuur, wordt de indeling op beide pagina's geplaatst. Wil je de indeling op maar één pagina plaatsen? Houd de linkermuisknop dan ingedrukt en sleep de indeling naar de juiste pagina. Of gebruik hier de knoppen onder de miniaturen voor.

Tip: Als je de kant-en-klare indelingen wilt gebruiken, is het aan te raden bij het bewerkscherm in te stellen dat de foto zich aan het fotoveld aanpast. Dat is de instelling 'Veldgrootte behouden en het midden van de foto gebruiken'. Als de fotovelden zich aan de foto's zouden aanpassen, kloppen de afstanden en indelingen van de velden niet meer. Je kunt later altijd nog de optimale grootte van de foto binnen het fotoveld aanpassen.

Indeling veranderen

  1. Sleep gewoon een andere indeling vanuit het selectiedeelvenster naar de pagina. Dat kan ook als er al foto's zijn ingevoegd. Ingevoegde teksten en ook ingevoegde cliparts blijven gewoon staan.
  2. Als 'Het automatisch aanpassen van de indeling bij het invoegen of wissen van foto's' (in de werkset 'Rangschikken' bij de 'Speciale indelingsfuncties') is ingeschakeld, wordt automatisch een nieuwe indeling van hetzelfde aantal foto's geladen zodra op de pagina nog een foto wordt toegevoegd of een foto wordt verwijderd.
  3. Door op de spatiebalk te drukken of op de knop 'Andere indeling' (in de werkset 'Rangschikken' bij de 'Speciale indelingsfuncties') te klikken, wordt automatisch een andere indeling voor hetzelfde aantal foto's toegepast. Je kunt dit meerdere keren achter elkaar doen tot er een indeling wordt geladen die je wilt gebruiken.

Het fotoveld

Een fotoveld is een kader waarin foto's kunnen worden ingevoegd. Dit veld wordt in het bewerkscherm halfdoorzichtig weergegeven als er nog geen foto is ingevoegd.

Een fotoveld selecteren

Je kunt een fotoveld selecteren door erop te klikken. Je ook meerdere fotovelden selecteren met een selectiekader dat je met de muis over de fotovelden heen sleept. Deze zogenaamde 'elastiekfunctie' om objecten mee te selecteren, werkt helaas niet als de fotovelden (of tekstvelden) die je wilt selecteren, op een eigen foto als achtergrond liggen. Deze achtergrondfoto wordt dan namelijk ook geselecteerd. Je ook meer velden selecteren door 'Ctrl' ingedrukt te houden en de velden met de muis één voor één aan te klikken. Deze methode kan ook worden gebruikt om een veld uit de selectie te verwijderen. Houd de ctrl-toets ingedrukt en klik gewoon nog eens op het geselecteerde veld om het uit de selectie te verwijderen. Je kunt fotovelden zo schalen, draaien, positioneren en verwijderen.

De bewerkrand

Als je een foto selecteert, verschijnt er een bewerkrand omheen: een opvallende lijn rondom het veld. Het veld is dan 'actief'.

In de werkset 'Rangschikken' zijn veel functies te vinden waar je de positie en het formaat van geselecteerde objecten in de indeling mee kunt instellen. Een uitgebreid overzicht van deze functies vind je in het hoofdstuk 'De werksets'.

Een fotoveld verwijderen

Je kunt een fotoveld uit de indeling verwijderen door het veld te selecteren en te klikken op 'Verwijderen' in de werkbalk of door op het toetsenbord op de deletetoets te drukken.

Een indeling opslaan

Je kunt een indeling die je hebt bewerkt of een nieuwe indeling die je hebt gemaakt, opslaan om deze steeds weer op andere pagina's te kunnen gebruiken. Klik daarvoor in de werkset 'Rangschikken' op 'Speciale indelingsfuncties' en vervolgens op 'Deze indeling opslaan'. Er is standaard ingesteld dat de indeling van de linkerpagina wordt opgeslagen. Selecteer een fotoveld op de rechterpagina en klik dan op deze knop als je de rechterpagina wilt opslaan. De indeling is dan als miniatuur in het selectiedeelvenster te zien en is gemarkeerd met een sterretje.

Foto's aan de indeling toevoegen en bewerken

Foto's kiezen

Klik in het selectiedeelvenster op 'Foto & video'.

De foto's die in de map staan die je hebt gekozen, zijn hier te zien als miniaturen.

De naam van de geopende map is te zien boven de miniaturen. Je kunt het pad als het te lang is, helemaal zien in de tooltip. Als je niet de goede map hebt geopend, kun je op deze knop klikken en de gewenste map zoeken.

Foto's aan de indeling toevoegen

Wil je een foto aan de indeling toevoegen? Houd de linkermuisknop dan ingedrukt en sleep de foto uit het selectiedeelvenster naar het gewenste fotoveld op het werkblad. De foto wordt dan in een fotoveld uitgelijnd.

Het fotoveld kan zich daarbij op twee manieren aanpassen:

  1. De foto past zich aan het fotoveld aan. Het fotoveld verandert niet en de foto wordt in de hoogte en breedte passend gemaakt, afhankelijk van het formaat van de foto en het veld. Je kunt de delen van de foto die buiten het veld vallen, niet meer zien, maar je kunt het fotoveld wel in de hoogte en breedte schalen en de grootte van de foto in het fotoveld instellen met 'Foto verkleinen' of 'Foto vergroten'.
  2. Het fotoveld past zich aan de foto aan. De foto is 'in zijn geheel' te zien en het fotoveld past zich aan de langste kant van de foto aan. Je kunt ook hier het fotoveld schalen. Als je het fotoveld met de formaatgrepen in de hoeken schaalt, verandert de hoogte-breedteverhouding niet en wordt de foto ook automatisch geschaald. Als je alleen de hoogte of breedte van het fotoveld aanpast, zijn de delen van de foto die buiten het veld vallen, niet meer te zien. Als je het fotoveld vergroot, verandert de foto automatisch mee. Als je een fotoveld verkleint, gebeurt dit niet. Je moet de foto dan handmatig verkleinen binnen het veld met de knop 'Verkleinen/'Vergroten'.

Je kunt bij 'Instellingen' in de menubalk instellen wat het programma moet doen bij het toevoegen van foto's. Zie het hoofdstuk 'Instellingen'.

Je kunt je foto of foto's ook naar een lege plaats op de pagina slepen of zelfs naar een pagina slepen die nog helemaal leeg is (daarvoor moet je de voorgestelde fotovelden eerst verwijderen). Je kunt de foto dan plaatsen waar je maar wilt.

Foto als achtergrond

Bij de invoegknoppen onder de miniaturen vind je de knoppen 'Foto als achtergrond op beide pagina's', 'Foto als achtergrond links', 'Foto als achtergrond rechts' en 'Foto op alle binnenpagina's toepassen'. Met deze knoppen kun je de foto die je hebt geselecteerd, instellen als achtergrond op de linker- of rechterpagina of beide pagina's van je fotoboekproject.

In tegenstelling tot de 'normale' achtergronden kun je eigen foto's die je als achtergrond hebt ingesteld, bewerken met de fotoshow.

Foto's van plaats verwisselen

Je kunt een foto ook van het ene naar het andere fotoveld slepen door de muisknop ingedrukt te houden. Als er al een foto in het andere fotoveld is geplaatst, worden de foto's omgewisseld.

Foto's weer verwijderen

Je kunt een foto van het werkblad verwijderen door de foto te selecteren (erop te klikken) en te klikken op de knop 'Verwijderen' in de werkbalk. Of druk gewoon op de deletetoets op het toetsenbord. Als je een sjabloon of kader hebt gebruikt bij een foto, wordt eerst het sjabloon of kader verwijderd. Als je nog eens op de knop of toets klikt, wordt de foto verwijderd en bij de derde keer het fotoveld.

Je herkent geselecteerde foto's aan het selectiekader om de foto. Wil je meerdere foto's die achter elkaar staan, tegelijk selecteren? Sleep dan met de muis een selectiekader om deze foto's of selecteer de eerste foto die moet worden verwijderd, houd de shift-toets ingedrukt en klik dan op de laatste foto die je wilt verwijderen.

Je kunt meerdere foto's die niet achter elkaar staan, selecteren (of deselecteren) door de ctrl-toets ingedrukt te houden en op elke foto te klikken.