Kleur kiezen

Of je nu bij een tekstveld de tekst- en achtergrondkleur wilt wijzigen, een gekleurde rand om een foto wilt plaatsen of een clipart een andere kleur wilt geven: je krijgt vroeg of laat te maken met 'Kies een kleur'. Het kiezen van kleuren bestaat uit twee dialoogvensters.

Eenvoudig een kleur kiezen

  • (1) Klik op een van de 36 standaardkleuren of op 'Geen kleur' om snel en makkelijk een kleur naar keuze te kiezen.
    • Bij (2) worden de 9 laatst gebruikte kleuren apart weergegeven. (Dat helpt bijvoorbeeld als je voor teksten en gekleurde randen dezelfde kleur wilt hebben.)
    • En als laatste kun je ook nog klikken op (3) 'Kleur kiezen...'. Dan wordt het dialoogvenster 'Kies een kleur' geopend, waar je meer kleuren kunt kiezen en ook nieuwe kleuren kunt instellen.

Het dialoogvenster 'Kies een kleur'

Je kunt in dit dialoogvenster op verschillende manieren een kleur uitzoeken of zelf een kleur instellen:

Uitleg bij de vensterelementen:

  • De ingestelde kleur (1) In dit veld kun je zien welke kleur je nu hebt ingesteld.
  • De standaardkleuren (2) De makkelijkste manier om een kleur uit te zoeken, is in de tabel met 48 vooraf ingestelde standaardkleuren (2). Klik hiervoor gewoon op een van de kleurvakjes om een kleur te kiezen.
  • Pak een kleur uit de foto (3) Als je op deze knop klikt, verandert de muiscursor in een (draden)kruis. De kleur in het midden van het kruis wordt als kleur in (1) overgenomen als je erop klikt. Je kunt hiermee ook een bepaalde kleur uit een foto uitzoeken. Je moet een paar voorbereidingen treffen om een kleur uit een foto te kunnen kiezen: De foto moet zichtbaar zijn in het venster en mag niet worden bedekt door het dialoogvenster. Misschien moet je het dialoogvenster eerst wat verschuiven.
  • Het interactieve kleurenpalet (4) Je kunt in dit 'regenboogkleurenpalet' de kleur interactief kiezen door op de gewenste kleur te klikken. Met de schuifbalk (5) kun je de helderheid van de kleur instellen.
  • De HSV-kleurruimte (6) Hier kun je met cijfers de waarde van de kleurtoon (Engels 'hue'), kleurverzadiging (Engels 'satunation') en helderheid (Engels 'value') invoeren. De kleurtonen kunnen worden ingesteld van 0 tot 255 en dit is de horizontale richting van het interactieve kleurenpalet. 0 is daarbij rechts en 255 links. De kleurverzadiging is de verticale richting van het kleurenpalet. 0 is de onderste en 255 de bovenste waarde. De helderheidswaarde is de schuifbalk naast het interactieve kleurenpalet.
  • De RGB-kleurruimte (7) Hier kun je de hoeveelheid van elke kleur invullen om een bepaalde mengkleur te krijgen. Vaak staat hier ook nog 'alfakanaal' bij (bijvoorbeeld bij de achtergrond van tekstvelden). Hiermee kun je instellen hoe transparant de kleur moet zijn. '0' is helemaal doorzichtig, '255' is volledig dekkend en '128' is 50% doorzichtig (halftransparant).
  • De HTML-weergave (8) Webdesigners geven kleurwaarden voor websites meestal aan als hexadecimale RBG-waardes. Je kunt deze waarde hier invoeren of vinden.
  • Eigen kleuren (9) Als je kleuren die je zelf hebt ingesteld, vaker wilt gebruiken, kun je deze kleuren opslaan of toevoegen als 'Eigen kleuren'. Je kunt hiervoor het gewenste kleurvakje selecteren voordat je met (10) de kleur instelt, of je stelt eerst de kleur in en sleept deze vanuit het voorbeeldveld (1) naar het gewenste kleurvakje. Je kunt ook kleuren vanuit de standaardkleuren of een andere eigen kleur kopiĆ«ren door de muisknop in te drukken en het veld naar een leeg of niet gebruikt kleurvakje bij 'Eigen kleuren' te slepen.
  • Door het dialoogvenster te sluiten met (11), wordt de kleur toegepast.

Bij teksten wordt de nieuwe kleur mogelijk pas zichtbaar als de tekst niet meer is geselecteerd.

Gekleurde randen om fotovelden zijn pas te zien als een foto wordt ingevoegd.